Въвеждат се 11 нови пътни знака за подобряване на пътната безопасност

Въвеждат се 11 нови пътни знака за подобряване на пътната безопасност Снимка: pikist.com

Знаците за велосипедисти ще важат и за водачите на тротинетки

11 нови пътни знака ще помагат на участниците в движението и ще подобряват пътната безопасност в страната. Въвеждането им е залегнало в проект за промяна на Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на вътрешните работи по указание на Върховната административна прокуратура. 

Нормативният акт, който урежда вида, реда и правилата за използване на видовете пътни знаци, както и знаците с променящи се съобщения (ПЗПС) и другите средства за сигнализиране на пътищата, отворени за обществено ползване, е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страниците на трите министерства. 

Предлагат се нови знаци от група „Г“ - Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“, Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“ и Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. С тях ще се обозначава краят на действие на пътните знаци Г14а „Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а „Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а „Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“. 

Нови пътни табели ще има и в група „Д“ – Д13.2 „Начало на платена зона“ и Д14.2 „Край на платена зона“. Въвежда се нов знак – Д17а „Изкуствена неравност“, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение. С нови указателни табели - Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“ и Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак – Д30 „Паркирай и пътувай“, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж“ – Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“ и Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“, които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм. 

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели. Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг“, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено. 

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство. Така знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство навлизат или пресичат платното за движение. Пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ пък задължително ще се поставя на пътен участък, до който успоредно или в непосредствена близост е устроена специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство.

Залегнали са и промени, които обвързват електронните знаци с променливи съобщения с изискванията на стандарта БДС EN 12966 „Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с променящи се съобщения“ и въвеждат функциите и визуализацията на знаците. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: