Учени разкриха тайната на "магическите кръгове на Намибия"

Учени разкриха тайната на "магическите кръгове на Намибия" Снимка: sciencealert.com

Не, това не е дело на извънземни

Магическите кръгове на Намибия се наричат кръгли участъци земя без растителност с диаметър от 2 до 15 метра, заобиколени от пръстен от суха зелена трева. Те могат да се появяват и изчезват без видима причина. Учените изглежда вече са разбрали какво се случва, съобщава Science Alert.

Водещите хипотези, обясняващи ситуацията, са разделени на два основни лагера. Първата хипотеза твърди, че кръговете са предизвикани от термити, които се хранят с корени, а втората твърди, че тревите се самоорганизират, за да увеличат максимално достъпността на водата.

Последните проучвания дадоха повече потвърждения за втората хипотеза. Влиянието на термитите обаче все още не се изключва.

В едно от последните проучвания учените проследяват спорадичните дъждове в 10 региона. Те изучават обстоятелствата, свързани с изчезването на тревата след дъжда, и инсталират сензори за влага в почвата - вътре и около магическите кръгове.

Оказва се, че десет дни след дъжда във вътрешността на кръговете има много малко растящи треви, а тези, които вече са поникнали, умират. Двадесет дни след дъжда цялата трева вътре в кръговете е мъртва, а околната трева е "зелена и мека".

Корените на мъртвите растения вътре в кръговете са толкова дълги или дори по-дълги от корените извън кръговете. Междувременно почвените сензори откриват постепенно намаляване на почвената влага както вътре, така и извън кръговете след първия дъжд, когато тревите все още не са се прихванали. Обаче, след като околните растения стават здрави и жизнени, почвената влага навсякъде бързо изчезна, включително и вътре в кръговете.

"В условията на силните горещини в Намибия тревите непрекъснато губят влага. Следователно те създават почвено-влажен вакуум около корените си и водата се привлича към тях", обясняват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: