Двама чешки блогъри са осъдени на затвор за изказвания за бежанците от Украйна

Двама чешки блогъри са осъдени на затвор за изказвания за бежанците от Украйна Снимка: Патрик Тушъл и Томаш Чермак / снимка Novinky

Единият ще трябва да прекара в затвора десет месеца, а вторият - шест

В Чехия се проведе заседание по делото за публично изразяване на омраза към украински бежанци от двама блогъри. И двамата ще лежат в затвора за изявления в едно от видеата. Първият трябва да прекара десет месеца зад решетките, а вторият - шест.

Според портала Novinky, Патрик Тушл и Томаш Чермак са отведени в съда под конвой. Блогърите бяха осъдени в деня на гледане на делото.  

В отговор на обвинителния акт Тушл каза, че няма претенции към украинците като цяло. Той обаче се противопоставя на действията на някои националисти от Украйна. Той се извини за ругатните във видеото и призна, че видеоформатът не е подходящ за изразяване на позицията му. Тушъл обаче не се чувства виновен за ненавистната реч. Чермак нарече изявленията си неуместни и заяви, че е направил грешка.
 

Според обвинението през август двамата блогъри са излъчили видеоклипове, в които са клеветили украинци.  

Чермак казва: "Украинците започват да се множат тук, една демонстрация след друга. Трябва да действаме сега, иначе ще свършим в ада."

Блогърите също така са използвали обиди срещу украинците. Обвинението на чешкия съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: