Унищожаването дори на част от горите на Амазония ще ускори изменението на климата в глобален мащаб

Унищожаването дори на част от горите на Амазония ще ускори изменението на климата в глобален мащаб Снимка: www.piqsels.com/bg

Учени от Бразилия публикуваха писмо, в което поискаха забрана на изсичането на горите на Амазония. Според техни изчисления това ще ускори в пъти глобалното затопляне.

Изследователи от Националния институт за изследване на Амазония публикуваха отворено писмо в списание Science. Въз основа на проучванията си те предупреждават за отрицателните последици от изсичането и пожарите в горите.

 

Учените отбелязват, че през юни 2020 г. бразилските власти са планирали да построят магистрала през горите на Амазония. Заради строителството ще се наложи да бъдат изсечени огромно количество дървета – около 700 кв. км. Обезлесяването ще доведе до изхвърляне на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което в бъдеще ще способства глобалното затопляне.

 

Учените смятат, че полагането на пътна настилка в горите ще повлече след себе си и други проекти в тропическите гори - например за изграждане на язовири за водноелектрически централи или нови магистрали. Изследователите отбелязват, че прокарването на новата магистрала ще послужи като сигнал за международната общност, че Бразилия не желае да изпълни поетите по отношение на климата ангажименти.

 

По-рано бразилските власти съобщиха, че пожарите в горите на Амазония са се увеличили с 28%. Числата предизвикват огромни опасения сред активистите – те са обезпокоени, че мащабите на пожарите биха могли да достигнат нивата, зафиксирани през август и септември миналата година.

 

„Това е ужасен знак - отбеляза Ане Аленкар, директор на Бразилския институт за екологични изследвания в Амазония. - Очакваме, че през август броят на пожарите само може да се увеличи а през септември положението ще бъде още по-лошо."

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: