Топ-шахматист, обвинен в измама, заяви, че „не отстъпва“

Топ-шахматист, обвинен в измама, заяви, че „не отстъпва“ Снимка: chessbase.com

Това е първият коментар на Ханс Ниман, след като сайтът сhess.com писа във вторник, че обещаващият 19-годишен шахматист „вероятно е мамил в повече от 100 партии онлайн”.

Изгряващата американска звезда на шахмата вече беше обвинен в измама от световния шампион Магнус Карлсен. Вчера обаче, Ниман спечели мач от Шампионата на САЩ и на пресконференция по този повод, заяви: „Тази игра е послание към всички. Шахът говори сам за себе си и мисля, че тази игра показа шахматиста, който съм. Така че няма да отстъпя и ще играя най-добрия шах, който мога, независимо от напрежението“.

Ниман не спомена директно темата за измамата, която през цялото време висеше във въздуха. При първия намек, насочващ към скандала, той набързо приключи пресконференцията с думите „Можете да оставите отговора на собствената си интерпретация, но благодаря. Това е всичко, което мога да кажа, защото беше толкова красива игра, че дори няма нужда да я описвам“.

Историята започна миналия месец, след като 31-годишният Карлсен, смятан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, падна от Ниман. Американецът дораздуха броженията, като в началото на семтември призна, че като по-млад е мамил в неофициални игри, но категорично отрече да го е правил при състезания. 

Скандалът продължи с разследване на сhess.com, публикувано във вторник, което твърди, че Ниман "вероятно е мамил много по-често", отколкото е признал, включително на събития с парични награди и срещу високо ценени "добре известни" имена в шахмата. Ниман обвини Карлсен и сhess.com, че се опитват да съсипят кариерата му и каза, че е готов да играе гол, за да докаже невинността си.

Един от признаците за измама сhess.com вижда в бързия възход на Ниман, който за по-малко от две години се издигна от топ-800 до топ-50 в играта на чернобелите квадрати. Според сайта, такъв скок е „най-бързото издигане” в съвременната история на шахмата, което при Ниман се е случило „много по-късно в живота му”, отколкото при други негови връстници.

Разследването на сhess.com не предлага други доказателства за евентуалната измама срешу Карлсен или на други дъски. Анализирайки играта на Ниман, подобни доказателства не откри и проф. Кенет Ригън, смятан за водещ световен експерт по измами в шахмата.

Подобен шах-скандал  не се е случвал от 2006 г., с т. нар. "Toiletgate", когато българският гросмайстор и световен шампион Веселин Топалов обвини претендента  за титлата Владимир Крамник в измама, заради неговите "странни, ако не и подозрителни" ходения до тоалетната. Проф. Ригън обаче и тогава не откри доказателства, че Крамник е мамил.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: