Скандален арест на японския консул във Владивосток

Скандален арест на японския консул във Владивосток Снимка: aa.com.tr

Мотоки Тацунори беше задържан от руските власти в понеделник по обвинение в шпионаж, което предизвика напрежение между Япония и Русия.

Консулът е обявен за персона нон грата и са му дадени 48 часа да напусне Руската федерация, съобщава ВВС. 

Според руската федерална служба за безопасност (ФСБ) той е бил задържан „при получаване срещу пари на ограничена за разпространение информация, засягаща текущи аспекти на сътрудничеството на Русия с една от страните от Азиатско-тихоокеанския регион, включително влиянието на санкционната политика на Запада върху икономическата ситуация в Приморския край". 

ФСБ твърди, че Тацунори е признал вината си и като доказателство показа видеозапис. На кадрите се виждат мъж и жена, които вечерят в ресторант, като мъжът, който се предполага, че е консулът, е с гръб към камерата, а лицето на жената е замъглено. 

Във втората част на видеото, което е без звук, дипломатът е седнал пред маса, вероятно в следствения комитет, но мястото не е обозначено. Той отговаря на въпроси, предадени чрез преводач, и според субтитрите, признава вината си.

Външният министър на Япония Йошимас Хаяши обаче заяви, че японският консул не е извършил незаконни действия, а по време на задържането му са „използвани принудителни мерки“. Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно описа ситуацията пред журналисти: 

Нашият служител е бил със завързани очи, приложен е натиск върху ръцете и главата му, така че не е могъл да се движи. Освен това е разпитван по властен начин“. Япония "остро протестира срещу тези невероятни действия" каза Мацуно и потвърди, че дипломатът вчера е бил освободен от ареста и днес ще напусне Русия.

Според японското външно министерство, задържането на консула е "абсолютно неприемливо" нарушение на Виенската конвенция. Заради възникналия дипломатически скандал, министерството  привика руския посланик в Токио, за да изрази острия си протест и да поиска официално извинение

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: