Газопроводът Дания - Полша е готов за експлоатация

Газопроводът Дания - Полша е готов за експлоатация Снимка: offshore-energy.biz

Baltic Pipe ще заработи на 1 октомври и ще доставя природен газ от норвежките морски находища до Дания и Полша.

Церемонията по откриването на съоръжението се проведе в компресорната станция в полския град Голеньов. „Ерата на руското господство в газовия сектор е към своя край, ера, белязана от заплахи и изнудване“, каза министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от Euronews. 

В подобен дух говори и премиерът на Дания, Мете Фредериксен. Тя подчерта, че двете страни трябва да направят всичко възможно, за да не позволят на Русия да използва енергията като оръжие. „Заедно ще победим Владимир Путин”, завърши речта си Фредериксен. 

Норвежкият министър на петрола и енергетиката Терие Осланд на свой ред добави, че Baltic Pipe е важна стъпка към енергийната независимост на Европа.

Общата дължина на Baltic Pipe е 275 км. Преминавайки през Северно и Балтийско море, съоръжението свързва норвежката газопреносна мрежа с Дания и Полша. Операторите - полската енергийна компания GAZ-SYSTEM и датският ѝ партньор Energinet обясниха, че до края на ноември газопроводът ще може да заработи на пълен капацитет.

Газовата връзка се строи от италианската компания Saipem повече от 20 години, като строежът последно беше спрян от Дания по екологични съображения. Финалният етап от строителството започна през март миналата година. 

Според сайта на Европейската комисия, годишно газопроводът Baltic Pipe ще транспортира 3 милиарда кубически метра природен газ до Дания и 10 милиарда кубически метра до Полша, с първоначален договор от 10 години. Морските газови залежи на Норвегия се оценяват на петролен еквивалент от 200 милиона барела. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: