Германия разследва пробойни по „Северен поток” (обновена)

Германия разследва пробойни по „Северен поток” (обновена) Снимка: theaustralian.com.au

Позовавйки се на източници, близки до разследването, в. Tagesspiegel изказва предположението, че газопроводите може да са били атакувани с подводница или от обучени водолази.

Вчера Датската морска служба оповести, че ограничава корабоплаването в района около остров Борнхолм, поради констатирано изтичане на газ от „Северен поток 2”, разположен вблизост. 

Говорителят на Nord Stream 2 AG потвърди информацията за теч и съобщи, че налягането в тръбата е паднало от 105 на 7 бара. Междувременно се потвърдиха и съмненията за пробойна в „Северен поток 1”, така че в крайна сметка три от четирите тръби на газопроводите, се оказаха в неизправност.

Германските власти не дават подробности за инцидента, позовавайки се на липса на достатъчно информация, но потвърдиха проблема пред Reuters. Източниците на Tagesspiegel подчертават, че едновременна повреда и в двата газопровода не може да е съвпадение. Едва ли е случайност и моментът на инцидентите, „съвпаднал” с информацията за нови договори на Германия за доставки на втечнен природен газ.

Немското следствие работи по две еднакво вероятни версии „проукраински сили”, или „руска операция под фалшив флаг”. Повреди по „Северен поток” биха накарали Русия да използва само маршрута през Полша и Украйна, което би заинтересувало и руската, и украинската страна, макар и с различни подбуди. 

„Не можем да си представим сценарий, при който атаката не е целенасочена”, казва пред Tagesspiegel източник, запознат с версиите на германското правителство, отбелязвайки, че една операция за предумишлена повреда на подводни газопроводи е изключително трудна, което предполага участие  на специални части или подводница

От Nord Stream AG говорят за „безпрецедентния характер на щетите“ и признават, че възстановяването ще отнеме много време. Украинската страна все още не е коментирала подозренията за саботаж, докато Кремъл заяви, че Русия е „изключително загрижена“ за щетите по газопроводите. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия провежда свое разследване, което не изключва саботаж, и потвърди, че налягането в газопровода е спаднало значително в резултат на три теча.

„Северен поток 2“ беше зареден с газ в началото на 2022 г., когато Русия се надяваше да получи разрешение за експлоатация от германските власти. След началото на войната в Украйна обаче въпросът отпадна, тъй като Германия отказа да сертифицира "Северен поток 2", в знак на несъгласие с руската агресия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: