Избягал арестант от САЩ е заловен при опит да се качи на полет за Русия

Избягал  арестант от САЩ е заловен при опит да се качи на полет за Русия Снимка: freemalaysiatoday.com

Леонард Глен Франсис, известен като "Дебелия Леонард" е арестуван през 2013 г., при разследване на колосална схема за корупция в американските военноморски сили.

През 2015 г. Флоранс се признава за виновен за получаване на държавни поръчки чрез измама и започва да съдейства на прокуратурата, припомня ВВС. „Практиката” на малайзиския бизнесмен му е струвала над половин милион долара подкупи, с които години наред е „убеждавал” американски флотски офицери да насочват поръчките на американския тихоокеански флот към неговите корабостроителници. 

Прокуроратурата смята, че по този начин флотът е ощетен с над $ 35 милиона. В схемата са били замесени десетки военноморски офицери от САЩ. Четирима от тях вече са осъдени, други 27 очакват присъда, след като в резултат на разследването са признали, че са получавали от Франсис подкупи, включително пари, скъпи подаръци, луксозни почивки и пищни секс-партита.

Заради влошеното му здраве през последните години, включително рак на бъбреците, американските власти са позволили на Леонард Франсис да очаква присъдата си под домашен арест, в дома му в Сан Диего, с контролна гривна на крака. На 4 септември обаче от полицията забелязват смущения в GPS на гривната, и отивайки на място, установяват, че къщата е празна, мебелите - изнесени, а контролната гривна – срязана.

Интерпол незабавно издава глобална заповед за ареста му, докато американските власти се заемат с проследяването на арестанта, превърнал се и във важен свидетел. Така вчера 57-годишният Франсис е арестуван на летище „Симон Боливар” от венецуелските власти. Следствието установи, че е осъществил бягството си по въздуха, влизайки във Венецуела от Мексико и междинно казане в Куба. Беглецът ще бъде екстрадиран обратно в САЩ.

Луксозното бягство на Франсис става седмици, преди да бъде осъден за измамите си. Повторното му залавяне би било последна глава в скандала, който разтърси американския флот, ако не беше избраната цел на полета му към Русия, което дава интересна насока в разследването на бягството и действията на арестанта. 

Заслужава да се отбележи и съдействието на венецуелските власти, в съответствие с международните правила на правосъдието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: