Геоинженерство: Разработиха план за замразяване на Северния и Южния полюс на Земята

Геоинженерство: Разработиха план за замразяване на Северния и Южния полюс на Земята Снимка: earth-chronicles.ru

Този сранен план предполага използването на 125 реактивни самолети-танкери, за да се обгърне част от земната атмосфера и да блокира слънчевата светлина

Някои експерти по климата неотдавна предупредиха, че човешката дейност е причина глобалното затопляне да премине "критичната точка" и топенето на ледените шапки на планетата ни да стане почти неизбежно, пише порталът earth-chronicles.ru.

Ново изслезване, ръководено от Уайк Смит от Йейлския университет обаче предложи спорен план за замразяване на Северния и Южния полюс и за разрешаване на проблема.

За целта учените предлагат да се разпръснат микроскопични аерозолни частици в атмосферата. Заслужава да се отбележи, че съществуват теории за това, че подобни технологии на "химтрейлите" вече са били използвани тайно и именно те са довели до глобалното изменение на климата, което наблюдаваме сега.

Тези частици - предимно серен диоксид, ще се разпръснат под формата на два големи облака в двете полукълба на височина около 43 000 фута, където ще дрейфат в посока към полюсите и ще хвърлят неголяма сянка върху тях.

Това от своя страна ще понижи температурата и ще сведе до минимум загубите на лед. За постигането на тази цел учените предлагат да се използва флот от 125 военни самолета със зареждане "въздух-въздух", които ще трябва да извършват 175 000 полета годишно.

Вярно е, че това звучи донякъде съмнително - не на последно място поради възможните непредвидими последици от разпръскването на толкова много частици в атмосферата, но също така и поради логистиката, свързана с осъществяването на повече от 10 000 полета всеки месец.

Авторите на изследването обаче са категорични, че това ще бъде полезно начинание.

Въпреки това, предвид обхвата и въздействието на проекта, той вероятно ще изисква одобрението и подкрепата от страна на международната общност, преди да може да бъде реализиран.

Освен това, откъде учените са 100% сигурни, че ще могат да обърнат "термостата" на нашата планета в правилната посока?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: