Европейските студенти се отказват от Великобритания

Европейските студенти се отказват от Великобритания Снимка: pixabay

Пандемията и Brexit разклатиха образователната система на Великобритания.
Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз и пандемията от коронавирус нанесоха двоен удар върху британското висше образование. „Разводът“ доведе до това, че европейските студенти загубиха не само правото на преференциално образование, но и на заемите си за обучение.

Настоящата епидемиологична ситуация в страната от своя страна принуди много университети да преминат към дистанционно обучение. Сега Обединеното кралство е изправено пред загубата не само на водещата си позиция по брой на чуждестранни студенти, но и на милиони паунди, които влизаха в хазната всяка година.

Над 485 000 чуждестранни студенти са учили в страната през учебната 2018/2019 г., според Агенцията за статистика на висшето образование на Обединеното кралство. От тях 143 хиляди са такива, които са пристигнали в Обединеното кралство от страните от ЕС.

Чуждестранните студенти са вкарвали по 5 милиарда британски лири във Великобритания всяка година.

Прогнозите за 2020/2021 г. обаче са неутешителни: страната може почти напълно да загуби студентите от Европа.

Причината е, че след като Великобритания напусна Европейския съюз, студентите от страните от съюза загубиха всичките си предимства: сега те ще трябва да плащат пълната такса за обучение. Според новите правила финансовите заеми за висше образование също вече не са достъпни за европейците.

Друг проблем, който може да отблъсне не само европейците, но и кандидатите от други страни, бе решението на повечето британски университети частично да преминат към дистанционно обучение. Според BBC 89 от висшите учебни заведения в страната вече са обявили подобни планове.

А университетът в Кеймбридж, един от най-старите в кралството, ще обезпечава дистанционно обучение през цялата учебна година.

Университетът в Манчестър, Кралският университет в Белфаст и други университети засега обявиха само плановете за есенния семестър: връщане в аудиториите ще бъде възможно през пролетта, ако епидемиологичната ситуация във Великобритания се подобри.

В същото време увеличението на таксите за обучение за студенти от страни от ЕС ще бъде значително: преди средната цена на година в британски университет е била малко над 9 хиляди паунда (около 10 хиляди евро), но сега, според тарифите за чуждестранни студенти, те ще трябва да плащат от 10 до 38 хиляди паудна. По този начин средната цена на обучението ще се увеличи с повече от 100%.

Според последното изследване на образователната платформа Study.eu 84% от студентите от страните от ЕС не са готови да се запишат в британски университети след премахването на преференциите.

Според прогнозите на експерти от платформата тази година във Великобритания няма да могат да учат 120 хиляди европейски студенти, или 25% от всички чужденци, които желаят да се обучават в университетите в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: