Амстердам: собствениците на пустеещи жилища ще бъдат глобявани

Амстердам: собствениците на пустеещи жилища ще бъдат глобявани Снимка: https://pixabay.com/

В Амстердам собствениците на жилища ги чакат неприятни нововъведения

Собствениците на празни жилища ще бъдат принудени или сами да се нанесат в тях, или да ги дадат под наем. Властите решиха къщите и апартаментите да не стоят празни. Тези, които не спазват тези условия, са изправени пред значителни глоби. Съответният закон може да влезе в сила още през декември.

Измененията в закона може да бъдат одобрени в близко бъдеще, а след това от декември тази година ще влезе в сила системата от глоби.

Такива строги изисквания към собствениците на празни жилища се дължат на факта, че в Амстердам възникна жилищна криза. В столицата на Холандия много хора имат остра нужда от покрив над главите си. И в същото време много апартаменти в града са празни. Затова властите решиха да "стимулират" собствениците на необитаеми апартаменти със заповед да ги дават под наем или сами да живеят там.

Имаме твърде малко жилища. Много жилища не са заети без причина. Радвам се, че можем да поправим това, защото празни жилища в такива ситуации е неоправдано. Ще гарантираме, че къщите ще се използват за това, което са предназначени – за живеене“, каза зам.-кметът на столицата Зита Пелс.

Тези, които не спазват изискванията на закона, ще бъдат глобени с 4500 евро.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: