Ефектът на доминото в европейската промишленост заради газовия шок

Ефектът на доминото в европейската промишленост заради газовия шок Снимка: nexanteca.com

Газовата криза принуждава много от енергоемките предприятия да ограничат и дори да спрат производството си.

Цената на газа в Европа в се покачи драстично, увеличавайки паралелно и цената на електроенергията - напричер в Германия за една година със 17%, а във Франция - с 12%. Това принуди производителите на цветни метали едни от първите да обявят ограничаване и дори спиране на производството си, посочва moscowtimes.ru. 

Заводът Slovalco за производство на алуминий на норвежката Norsk Hydro в Словакия ще остане затворен от средата на август до края на септември. Годишното му производство е 175 000 тона, но при спирането му предприятието работеше с 60% капацитет. 

От 1 септември белгийската компания Nyrstar ще затвори за неопределен период своя завод за цинк в Нидерландия, един от най-големите в Европа, с капацитет от 315 000 тона годишно. Но от октомври 2021 г. нидерландското предприятие, както и другите два завода на Nyrstar в Белгия и Франция, работят на 50%, заради започналото още тогава увеличение на цените на газа и електроенергията.

Редица химически предпрятия в Европа също ограничават производството си. От 18 август румънската химическа компания Chimcomplex спря за две седмици големия си завод Borzesti.

Най-голямата химическа компания в Полша, Grupa Azoty, обяви, че от 23 август затвария шест завода за азотни торове, което ще намали с до около 10% производството на амоняк – ключова съставка в производството на много продукти, тъй като за момента за Европа е по-евтино да внася амоняка, отколкото да го произвежда. От същата дата и Anwil, дъщерно дружество на полската петролна компания PKN Orlen, спря производството на азотни торове. 

Норвежката Yara International, един от най-големите производители на торове в света, ще намали производството на амоняк с до 35% от капацитета си. Германските SKW Piesteritz и BASF вече намалиха производството по-рано тази година и в последните дни обявиха, че обмислят още по-голямо свиване. 

Американската CF Industries временно ще спре производството на амоняк в своя завод в Обединеното кралство, тъй като е станал "икономически нежизнеспособен", заради двойно по-високата цена на природния газ, обясняват от компанията, която също се е насочила към внос  на амоняк, за да поддържа производството на торове.

Страничен ефект създава и страничният продукт при производството на амоняк - въглеродният диоксид, който се използва при производството на бира, газирани напитки и в процеси от месопроизводството. Британската асоциация на пивоварите и пъбовете е сериозно разтревожена от недостига на суровината, особено след като Carlsberg заяви в четвъртък, че може да бъде принудена значително да намали или спре производството в Полша, заради недостиг на въглероден диоксид.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: