Как Русия се бореше срещу разширяването на НАТО през съветската ера

Как Русия се бореше срещу разширяването на НАТО през съветската ера Снимка: eg.ru

Трябва да се признае, че средствата на СССР, водещи към тази цел, са далеч „по-симпатични”.

Казват, че в замразяването на членството на Франция в НАТО от 1966 до 2009 г. голяма роля е изиграла съветската Мата Хари. Тя е Лариса Кронберг – една от многото красавици в руското кино с роли не само на сцената и екрана, но и в живота. Качествата ѝ за участие в разузнаването са проучени още докато е студентка. И едва навършила 22 години, след покана и разговор с полковник от КГБ, тя се съгласява да стане професионален разузнавач.

Лариса Кронберг е красива, но и много интелигентна, припомня биографията ѝ newrezume.org. Дъщеря на етнически поляк и шведка, бъдещата звезда на тихия фронт получава отлично образование – знае френски и английски, спортува, играе шах и влиза с блестящи атестации в ковачницата на съветските актьори - ВГИК. Но се влюбва и се жени за грузинец, ражда син, после бързо се развежда и е принудена да даде детето на бившия си съпруг в Грузия – казват, че повече никога не е видяла наследника си. 

За да я утеши, „инструкторът” от КГБ ѝ предлага да излезе за една година в академичен отпуск и да си почине в „санаториум” в Одеса – скромна фасада за училището за специални агенти в черноморския град. Там Лариса получава кодовото си име „Синеоката” и всички необходими шпионски умения. Завършва ВГИК и се снима в съветското кино, дори през 1955 г. е отличена с награда на филмовия фестивал в Кан в категорията "Най-добър актьорски ансамбъл".

Но най-важното събитие за младата актриса-разузнавач е операцията от 1957 г., наречена "Галант" - христоматиен пример за вербуване на чужди дипломати в бившия СССР. „Синеоката” Лариса омайва френския посланик в СССР Морис Дежан – семеен, сантиментален 50-годишен дипломат от кариерата. На светско събитие му представят Лариса и „романът” им започва... 

След почти половин година „влюбените” празнуват свободата си в апартамента на Лариса, под предлог, че несъществуващият ѝ съпруг е в командировка. И като в мелодрама, „командированият” се връща у дома без време, „залавя” двойката и с помощта на свой приятел (и двамата офицери от КГБ), започват да налагат любовника. Той обаче успял да извика, че е дипломат и... го „пуснали”. 

Разбира се, КГБ започва да изнудва Дежан и той поддава. В продължение на 6 години работи за руското разузнаване, влияейки силно за множество отстъпки на френската република в полза на Съветите. По неизяснени и до днес причини, идеята Франция да напусне НАТО се заражда у президента ген. Де Гол именно след негово посещение в Москва. И на На 21 февруари 1966 г. Франция излиза от военните структури на НАТО. От страната се изтеглят 29 военни бази с близо 33 000 души личен състав. И така до 2009 г., котато  Париж възстановява пълноценното си място в Северноатлантическия алианс.

За операцията си с Морис Дежан Лариса получава златен швейцарски часовник с диаманти, апартамент и правителствена награда. Запознати казват, че това е една от малкото известни истории от нейния двойствен живот. Много се говори и за връзката ѝ със световния шампион по шах Михаил Тал, когото Лариса „закрепостява” в СССР, разсейвайки страховете на КГБ, че знаменитият гросмайтор може да емигрира. 

Междувременно Лариса Кронберг продължава да се снима и прави някои запаметяващи се роли. Актрисата умира на 87 годишна възраст през 2017 г., оставяйки след себе си много неразкрити тайни като една от най-съблазнителните съветски шпионки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: