ЕС обмисля санкции срещу Турция заради сътрудничеството ѝ с Русия

ЕС обмисля санкции срещу Турция заради сътрудничеството ѝ с Русия Снимка: insightturkey.com

Европейската администрация е изключително озадачена от сближаването между Русия и Турция и го вижда като възможност Москва да заобикаля западните санкции.

Това пише Financial Times, позовавайки се на европейски служители, добре запознати с неофициалните дискусии в Европейския съюз. Европейското ръководство е обезпокоено от изявленията на лидерите на двете страни за увеличаване на търговията и сътрудничеството в енергетиката, финансите и търговията. Все още няма официални разговори за вторични санкции срещу Турция, но блокът „следи по-внимателно турско-руските отношения“. 

Има сигнали, че ЕС обмисля да окаже натиск върху западните компании и банки да намалят присъствието си в турския пазар, в случай че Турция помага на Москва да заобиколи санкциите. Подобни ограничения могат да подкопаят турската икономика, която вече страда от рекордна инфлация. 

В ЕС обаче няма консенсус за подобни стъпки. Турският пазар е много печеливш за европейските компании и е възможно те да се противопоставят на подобни ограничителни инициативи. Според източниците на Financial Times обаче, отделни държави от ЕС все още могат да окажат натиск върху Турция.

Изданието припомня още, че през юни заместник-министърът на финансите на САЩ проведе работна среща с представители на турския бизнес и турски банки и ги предупреди за готовността на Вашингтон да наложи вторични санкции за сътрудничество с Русия. 

Въпреки това в турския банков сектор се очаква поне една нова стъпка на сътрудничество, след разговорите между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица - Турция ще ускори интеграцията на руската платежна система „Мир”. Турската и руската страна твърдят, че мярката просто ще улесни руските туристи в плащанията им в Турция, но съобщението разтревожи европейската администрация. 

Заедно с договореното частично плащане за руския природен газ с рубли, турското правителство се надява с тези мерки да стабилизира разклатената турска лира. 

От началото на руската война срещу Украйна турските власти се придържат към така наречения „балансиран неутралитет“, но същевременно след налагането на западните санкции Турция успя да приеме мащабни руски инвестиции за изграждането на първата турска атомна електроцентрала на Черно море. Според турската опозиция обаче, впоследствие страната ще бъде принудена да изкупи „скъпо и прескъпо” съоръжението, което Русия строи.

В същото време Турция досега отказва военно сътрудничество с Русия и често декларира, че е за запазване на териториалната цялост на Украйна. Baykar Makina отказа предложението на Владимир Путин да строи в Русия завод за производство на безпилотните си самолети Bayraktar. Компанията активно подкрепя Украйна и я снабдява със своите бойни дронове, които въоръжените сили на Украйна успешно използват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: