Посещението на Бербок в Турция: разговори на висок тон

Посещението на Бербок в Турция: разговори на висок тон Снимка: стопкадър Euronews

Официалното посещение на германския външен министър Аналена Бърбок в Турция премина в напрегната атмосфера

То бе придружено от публичен спор с турския й колега Мевлют Чавошоглу.

До конфликта се стигна, след като германският министър призова Турция да изпълни присъдата на ЕСПЧ за освобождаването на общественика Осман Кавала, който бе осъден на доживотен затвор.

„Толкова много присъди все още не са изпълнени в други страни!" каза  Чавошоглу. "Току-що бяхте в Гърция, не си спомняте за тези присъди там. Защо все още повдигате въпроса за Осман Кавала? Защото го използвахте срещу Турция. Вие го финансирахте. Знаем как сте финансирали събитията в парк Гези, каква подкрепа сте предоставили там.“

„Моето задължение като външен министър е да уважавам и защитавам решенията на Европейския съд по правата на човека, без изключение и по всяко време“, отговори германският дипломат.

„Според мен това важи и за решението на Европейския съд по правата на човека да освободи Осман Кавала."

Турски съд призна Кавала за виновен в организирането на бунтовете в парка Гези през 2013 г. и опита за преврат през 2016 г.

Турският външен министър също така призова Германия да "заеме по-балансирана позиция" по отношение на турско-гръцките отношения, като даде за пример политиката на правителството на Ангела Меркел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: