Испанската прокуратура иска осем години затвор за Шакира

Испанската прокуратура иска осем години затвор за Шакира Снимка: Туитър

Прокуратурата в Испания поиска осем години и два месеца затвор, както и глоба от над 23 милиона евро за колумбийската певица Шакира по дело за укриване на данъци

Това съобщава вестник El Pais, позовавайки се на изявление на надзорния орган.

Според него певицата не е плащала данъци в Испания от 2012 до 2014 г. и е изтеглила тези пари в офшорни сметки. През следващите седмици съдът на испанския град Есплугес де Льобрега (провинция Барселона), който разследва случая, ще се произнесе за началото на съдебните заседания.
 

Според изданието миналата седмица прокуратурата е повдигнала обвинителен акт срещу певицата. В него надзорният орган поиска колумбийската певица да бъде осъдена на осем години и два месеца затвор "за шест престъпления срещу държавната хазна".

Миналата сряда, 27 юли, Шакира, според Europa Press, отказа сделка с прокуратурата по случай на неплащане на данъци в размер на 14,5 милиона евро, считайки предложението за непропорционално и противоречащо на нейните интереси. Певицата обвини агенцията, че е "безкомпромисна" и използва "неподходящи средства за натиск".

Според портала Euro Weekly News през този период певицата е живяла на Бахамските острови и само „от време на време“ е посещавала Испания, имайки статут на данъчно пребиваващо лице в тази страна.

Съдебните изпълнители обаче твърдят обратното: според тяхна информация през този период тя е живяла в Испания повече от 183 дни в годината. Въз основа на резултатите от тригодишно разследване, прокуратурата счита съществуващите основания за достатъчни, за да започне процес срещу певицата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: