Токсични пелени поставят в риск здравето на 90% от европейските бебета

Токсични пелени поставят в риск здравето на 90% от европейските бебета Снимка: which.co.uk

Тази седмица Европейската комисия "пропусна" да гласува забраната им.

Проучване, проведено през 2019 г. във Франция от изследователската структура ANSES бие тревога, че токсични вещества в текстила за еднократна употреба за най-малките може да представляват заплаха за сериозно заболяване по-късно в живота им. 

Френските власти обаче не реагират. Това кара учените да повторят изследванията си, за да се сблъскат отново с подобен резултат. Euronews припомня цялата история. 

Първото проучване установява, че в най-продаваните марки пелени за еднократна употреба в Европа има 39 „много опасни” химикала. Повечето нарушават хормоналната функция, което означава, че веществата априори не се смятат за безопасни. 

Още преди три години учените изчисляват, че химикалите са застрашили над 14 милиона европейски деца, поставяйки ги в риск от „потенциално много тежки активни и латентни заболявания, засягащи качеството им на живот през целия им жизнен път“. Това включва ракови заболявания, предполагаеми ендокринни нарушения и дори опасни за репродуктивното здраве последствия.

След като заключенията на ANSES не водят до законодателни мерки във Франция, учените повтарят изследванията си, установявайки, че от 38-те открити през 2019 вредни химикали, понастоящем в пелените присъства само един - формалдехид, известен канцероген, което предполага, че за разлика от законодателите, марките поне са реагирали по някакъв начин.

Това обаче не е гаранция, че вредните химикали няма да се върнат в производството на пелени, казват от ANSES и искат ЕС официално да ограничи употребата им в един от най-продаваните продукти за новородени.

Към това предложение се присъединяват 21 неправителствени организации като Plastic Soup Foundation и Client Earth. С писмо до ЕК те подчертават, че според СЗО децата са особено чувствителни към химикали и последиците за здравето им могат да бъдат необратими, когато всеки ден са изложени на подобни рискове. 

Предложението обаче среща съпротива от институциите на ЕС. Тази седмица Европейската комисия трябваше да приеме закон в защита на най-малките потребители, но пропусна законно определения срок за това. Европейската агенция по употреба на химикали признава потенциалните рискове и е съгласна, че химикалите не трябва да присъстват в посочените производства, но твърди, че френските учени не са доказали правилно риска за децата. 

Неправителствените организации смятат, че тази позиция е погрешна и обвиняват Европейската комисия, че пропускайки срока за отговор на френската инициатива е забавила защитата на потребителите с месеци, дори с години. 

Всяка минута в Европа се произвеждат 1000 пелени, генерирайки годишни обороти от € 7 милиарда. Най-продавани са марките Pampers с 36% пазарен дял и Huggies, който държи 2% от европейския пазар, За 99% от младите родители отглеждането на бебетата им би се затруднило изключително много без еднократните пелени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: