Обвиняват Олаф Шолц, че е нарушил обещанието си за обновяване на немската отбрана

Обвиняват Олаф Шолц, че е нарушил обещанието си за обновяване на немската отбрана Снимка: ecfr.eu

Три дни след нахлуването на Русия в Украйна германският канцлер обяви, че ще увеличи разходите за отбрана с над 2%, за да отговори на плановете на НАТО за укрепване на европейската отбрана.

Наречено "историческо”, изявление на г-н Шолц предполагаше, че Германия незабавно ще започне да харчи повече за отбрана. Това му спечели уважението на германците и военните кръгове,  а политическите анализатори оцениха стъпката като „нова ера” в немската политика, припомня The Telegraph.

„Отсега нататък всяка година ще инвестираме повече от 2% от брутния вътрешен продукт в нашата отбрана “, заяви тогава Шолц.

Но новият финансов план на финансовият министър Кристиан Линднер, който ще действа до 2026 г., показва, че най-силната европейска икономика дори няма да се доближи до целта на НАТО в следващите няколко години. 

Бюджетът е „в ярък контраст с изявленията на канцлера“, казва пред BIld Инго Гадехенс, политик от ХДС, с повече от 30 години стаж в германския флот. Според плановете на правителството, разходите за отбрана през 2022 г. ще бъдат едва 1,5% от БВП, а през 2023 г., ще стигнат максимум 1.7%.

Германският Бундесвер е на път да получи значителен тласък, благодарение на специално създадения Фонд за възстановяване на закъсалите въоръжени сили на страната, който трябва да осигури за целта € 100 милиарда, твърдят източници от отбранителната индустрия.

Фондът, който правителството включва в своя ангажимент от 2%, ще бъде изразходван в продължение на пет години за нов комплект самолети F-35 и хеликоптери. Но фигури от опозицията предупреждават, че планът няма да направи обрат в развитието на немската отбрана след десетилетията упадък. Информирани източници твърдят, че понастоящем само една трета от въоръжението на Бундесвера е в изправност..

Канцлерът Шолц вече е обект на тежки критики заради забавените с месеци доставки на оръжие за Украйна. Д-р Клаус Витман, пенсиониран бригаден генерал от Бундесвера, казва, че февруарската реч на г-н Шолц може се окаже преломен момент в отбранителната политика на Германия, „ако не остане само на думи“.

Д-р Витман, който е служил и в щаба на НАТО в Брюксел, припомни пред The ​​Telegraph многократните си предупреждения, че Германия ще съжалява, че не се е погрижила за своето тежко въоръжение, вкл. танкове и артилерия. Опитният военен дори се съмнява, че след 20 години пренебрегване, € 100 милиарда може и да не стигнат за възстановяването на Бундесвера.

Въпреки че годишният бюджет за отбрана на Германия за 2022 г. е с около € 3,5 милиарда по-висок от миналата година, според финансовия план, от 2023 г. разходите за отбрана отново ще започнат  да се свиват.

Общото мнение на опозицията, но и на много от членовете на управляващите партии е, че отбраната на Германия се нуждае от постоянно увеличаване на средствата, за да се запълнят множеството пропуски и да се осъществят планираните сложни проекти за въоръжаване. Мнозина още не го казват на глас, но това е поредна тежка критика за управлението на г-жа Меркел, след тежката енергийна зависимост на страната от руския природен газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: