Германия призна, че няма да преживее зимата без руския газ

Германия призна, че няма да преживее зимата без руския газ Снимка: bild.de

Шефът на германския регулатор: Германия няма да има достатъчно запаси от газ, за да преживее зимата без Русия

В момента Германия няма достатъчно запаси, за да оцелее през зимата без руския газ, съобщи германският вестник Bild, позовавайки се на ръководителя на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер.

Резервоарите за съхранение на газ са запълнени на почти 65 процента, обясни той.

"Това е по-добре от предишните седмици, но все още не е достатъчно, за да преживеем зимата без руския газ. Работата по техническото обслужване на газопровода "Северен поток" трябва да приключи в четвъртък. Сега много зависи от това дали газът ще тръгне по газопровода и в какво количество", отбеляза Мюлер.

Според ръководителя на германския регулатор цените на горивата са достигнали платото. "Тази седмица нямаше значителен скок на цените, въпреки че "Северен поток" беше затворен. Това може да означава, че пазарите вече са заложили в цената загубата на доставките на руски газ", каза той.

В същото време Мюлер обеща, че частните домакинства няма да бъдат изключени от отоплението поради ситуацията с електрозахранването.

Той отбеляза, че в случай на прекратяване на доставките на руски газ, Германия ще започне да го получава от Норвегия, Нидерландия и Белгия или от германските терминали за втечнен природен газ в бъдеще.

Ръководителят на регулатора предупреди, че страната вероятно ще се сблъска с недостиг на газ в течение на две последователни зими

"Федералният министър по въпросите на икономиката и защитата на климата разчита, че до лятото на 2024 г. ние вече ще бъдем независими от руския газ. Но също така е вярно, че цените вероятно няма да бъдат толкова ниски, колкото преди", заяви той в заключение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: