Германия е пред риск от лавинообразни проблеми в енергетиката

Германия е пред риск от лавинообразни проблеми в енергетиката Снимка: energyintel.com

Според немския министър на икономиката Роберт Хабек, „икономическата война” на руския президент напълно логично предвещава високи цени на газовия пазар.

Редица европейски енергийни компании са изправени пред финансови трудности, след като заради наложените ѝ санкции Русия ограничи потоците по ключова газова връзка и ги принуди да купуват гориво на спот пазара на завишени цени

„Северен поток” ограничи снабдяването с 60%, а този месец е планирано пълното му спиране за поддръжка. Германия се съмнява, че след това „Северен поток” изобщо ще възобнови доставките, тъй като президентът Владимир Путин следва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, смята Роберт Хабек. 

На събитие, организирано от седмичника Die Zeit в събота, той посочи: „Не става въпрос за неправилни решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна. След намалението на газовите доставки с 60%, логично е да дойде и следваща стъпка“.

Тези реалистични прогнози накараха немските правителствени лидери да засилят предупрежденията за евентуални предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от своята енергия. 

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни проблеми, които може да наложат активиране на правна клауза за увеличаване на цените извън договорните ангажименти, предупреди Хабек. Той подчерта, че немското правителство засега се въздържа от подобна стъпка, защото тя би довела до „незабавна експлозия на цените“ за потребителите. Министърът спомена, че се работи по алтернативи, без да навлиза в подробности. 

Високите цени на енергията карат все повече германски фабрики и предприятия да обмислят обема на производствата си. „Ако една или няколко компании фалират, това е като ефекта на доминото, който много бързо ще доведе до дълбока рецесия“, смята Хабек. 

Правителството на Германия и енергийният гигант Uniper SE обсъждат стабилизационни мерки. Финансовият министър Кристиан Линднер оповести, че всяка допълнителна държавна помощ ще бъде под формата на гаранция за заем.

Въвеждането на ограничения в ползването на природен газ – ако се стигне дотам – е сериозно предизвикателство, тъй като мрежата на много места не е разделена между битови и търговски клиенти. Ако една фабрика е свързана с газовата мрежа, която снабдява район от града, захранването ѝ с природен газ не може да бъде изключено. 

„Това вероятно ще бъде регулирано за сметка на фабриките, които не са свързани към смесена мрежа“, предположи Хабек, но припомни, че германското законодателство защитава битовите клиенти от спиране на природния газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: