Откриването на бозона на Хигс "съсипа живота" на неговия автор

Откриването на бозона на Хигс "съсипа живота" на неговия автор Снимка: ferra.ru

В Деня на присъждането му на Нобеловата награда за физика той напусна дома си

93-годишният Питър Хигс бе удостоен с Нобелова награда преди девет години, след като експериментите в Големия адронен колайдер окончателно потвърдиха съществуването на частиците на Хигс бозона, предсказани от него през 1964 г. Самият Питър Хигс обаче заяви, че това откритие "е разрушило живота му".

Scientific American съобщава, че това откритие, колкото и да е вълнуващо от научна гледна точка, принуждава срамежливия Питър Хигс да привлече върху себе си общественото внимание, а на него това не му допада. Когато печели Нобеловата награда за физика, Хигс напуска дома си в Единбург и в деня на обявяването се настанява в пъб на другата страна на града, така че комитетът по присъждане на премията да не може да се свърже с него.

Физикът Клаус споделя подробностите в интервю за списание Scientific American. "Един от най-големите шокове за мен, когато го интервюирах, беше, когато той ми каза, че откриването на бозона е съсипало живота му", заявява Клоуз. 

Той си помисля: "Как можеш да съсипеш живота си, когато се оказва, че ти си докоснал пулса на природата и всичко, в което си вярвал, се оказва вярно и си спечелил Нобелова награда? Как всичко това може да доведе до срив?"  Хигс му отговоря: "С тази награда моето относително спокойно съществуване приключи. Моят стил е да работя в уединение и от време на време да достигам до светла идея".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: