Пазарът на пътническите авиопревози ще се възстанови не по-рано от 2023 г.

Пазарът на пътническите авиопревози ще се възстанови не по-рано от 2023 г. Снимка: Austrian Airlines

Austrian Airlines стартира програма за преструктуриране и намаляване на авиопарка, за да се подготви за работа в новите пазарни условия
През летния сезон на 2020 г. търсенето на пътнически самолетни пътувания ще бъде само 25%-50% от нивото през 2019 г. и ще се възстанови до предкризисните нива не по-рано от 2023 г., прогнозира Austrian Airlines.

Австрийската авиокомпания възнамерява да стартира програма за преструктуриране и намаляване на авиопарка, за да се подготви за работа в нови пазарни условия, пише avianews.com. Сега флотът на авиокомпанията включва 83 самолета.

В момента Austrian Airlines води преговори с австрийското правителство, родителската авиокомпания Lufthansa и други партньори за подготовката за възобновяване на работа.

„Светът, в който ще започнем да летим отново, ще бъде различен. Хората ще възобновят пътуванията си, но икономиката, туризмът и нуждите на пътниците ще се променят. Ние се подготвяме да се справим с това предизвикателство“, заяви изпълнителният директор на Austrian Airlines Алексис фон Хенсбрех.

Авиокомпанията възнамерява да поддържа работа по транзитен модел с център във Виена, изпълнявайки полети в регионални, средни и трансконтинентални направления.

„Нашата цел е да запазим колкото се може повече полети и персонал - добави Алексис фон Хенсбрех. - Но степента, до която дейността на превозвача ще бъде намалена, все още се оценява и ще зависи от развитието на кризата."

Австрийското правителство вече заяви, че в близко бъдеще не трябва да се очаква премахване на ограниченията за пътуване. Сега австрийската авиокомпания не извършва редовни полети. Тя ги спря на 18 март.
 
Според предишни оценки на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), коронавирусът може да причини загуби на въздушните превозвачи по целия свят, оценяващи се на 63-113 млрд. долара през 2020 г.