Градовете по света се връщат към нормалния живот

Градовете по света се връщат към нормалния живот Снимка: https://pixabay.com/

Публикувана e нова глобална класация на Mercer за разходите за живот

Консултантската компания Mercer публикува нова класация на световните градове по цена на живот за чуждестранни специалисти Cost of Living City Ranking 2022.

След едногодишно прекъсване, причинено от пандемията COVID-19, Хонконг се завръща на върха в класацията, като е бил най-скъпият за четири от последните пет години.
 

Балансът на силите в индекса на разходите за живот на Mercer се промени драстично през последната година. Промените в рейтинга, както отбелязват авторите на доклада, са резултат от пандемията от COVID-19, конфликта в Украйна, последван от висока инфлация в редица региони и волатилност на валутните курсове. В резултат на всички тези колебания и кризи Хонконг, град с много висока цена на живот за експатите, се върна на първото място в класацията. През последните пет години той загуби лидерството в класацията едва миналата година, когато Ашхабад го изпревари.

Но тази година столицата на Туркменистан изобщо не беше включена в рейтинга на Mercer.  


Mercer оценява относителната цена на живот в различни градове по света по отношение на Ню Йорк, където е централата на консултантската компания. При съставянето на рейтинга компанията разглежда цените на повече от 200 артикула, включително жилища, транспорт, храна, облекло и развлечения.

В списъка на петте най-скъпи града в света, според Mercer, освен Хонконг, са само представители на Швейцария- последователно Цюрих, Женева, Базел и Берн.

Това се дължи на укрепването на швейцарския франк спрямо долара. В челната десетка попаднаха още Тел Авив, Ню Йорк и трима представители на Азия – Сингапур, Токио и Пекин.

На самото дъно в класацията на градовете по отношение на разходите за живот на емигрантите е турската Анкара. Следват Бишкек (Киргизстан), Душанбе (Таджикистан), както и пакистанските Исламабад и Карачи по нарастване на стойността на живота.
 

„Нестабилността, причинена от пандемията COVID-19, изострена от кризата в Украйна, подклажда международната икономическа и политическа несигурност. Тази несигурност, съчетана с нарастващата инфлация, предизвиква международни опасения относно социално-икономическата среда", казва партньорът на Mercer и ръководител на изследването на бизнес мобилността Ивон Трабър.

„Ако служителите не бъдат компенсирани за нарастващите разходи в нестабилна среда и не са адаптирани към новата ситуация, това може да подкопае способността на компаниите да привличат и задържат талантливи служители.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: