Защо човечеството все още не е стъпило на Марс

Защо човечеството все още не е стъпило на Марс Снимка: ferra.ru

Има няколко причини за това

Към днешна дата човечеството никога не е посещавало Червената планета. Това е свързано с факта, че изпращането на хора там е свързано с много трудности. Астрономът Колин Стюарт изброява някои от тях, съобщава BBC Science Focus Magazine.

Преди всичко, отбелязва ученият астроном Колин Стюарт, голям проблем е разстоянието до Марс. За пътешествие до Луната хората се нуждаят от три дни, при това разстоянието винаги остава едн и също. В случая с Марс разстоянието се променя поради това, че Земята и Марс се въртят около Слънцето с различна скорост. Най-краткият път до Червената планета ще отнеме седем месеца, като тази възможност се появява при хората на всеки 26 месеца.

Друг проблем е връзката на космическия кораб със Земята. След като корабът измине около половината път, комуникацията ще започне да се забавя с около 10 минути във всяка посока. В критична ситуация това може да играе решаваща роля.

Освен това, на Международната космическа станция винаги има резервен празен космически кораб и можете да се върнете оттам на Земята за три дни. Тези, които летят до Марс, няма да имат такава възможност.

Необходимо е да се помисли и за защитата от радиация. Когато човек е на Земята, той е защитен от космическата радиация благодарение на магнитното поле на планетата и атмосферата. По време на полета си до Марс астронавтите ще бъдат уязвими от това лъчение. Сред възможните решения на проблема са облицовка на обвивката на ракетата с вода или със замразени фекалии, модернизация на костюмите на астронавтите.

Но дори и тези проблеми да изчезнат, трудностите с кацането на Марс ще останат. На тази планета няма атмосфера, която да забави и задържи астронавтите при кацане. Следователно ще се наложи да се действа по различен начин, а да се забави движението на гигантския космически кораб по принцип е трудно.

Освен това, кацането на Марс обикновено трае цели 7 минути. След като хората се окажат на тази планета, те ще трябва постоянно да носят скафандър. Това се обяснява с факта, че температурата на кипене на водата на Марс е 35 градуса, а температурата на човешкото тяло е 37 градуса.

Екипажът на Марс ще се сблъска и с психологически затруднения. Работата е там, че докато са на тази планета, хората ще се чувстват изолирани от всичко. Дори когато човек се намира на Луната, той може да види Земята, а по средата на пътя към Марс тя се превръща в малко петънце в далечината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: