Започва най-голямата за последните 30 години железопътна стачка във Великобритания

Започва най-голямата за последните 30 години железопътна стачка във Великобритания Снимка: https://pixabay.com/

Великобритания се подготвя за най-голямата железопътна стачка от три десетилетия

Националният съюз на железопътните, морските и други транспортни работници (RMT) потвърди масовата стачка на 21, 23 и 25 юни. А вчера, 20 юни, генералният секретар на RMT Мик Линч предупреди, че стачките могат да продължат през цялото лято, докато правителството не отговори на изискванията на работниците в железопътния сектор в страната.

Синдикатът, който обединява около 40 000 транспортни работници, реши да проведе масова стачка, след като преговорите с властите за подобряване на условията на труд не дадоха резултат.

Причината за конфликта е решението на британското правителство да намали транспортния бюджет на страната с 4 милиарда британски лири: 2 милиарда британски лири  загуби  националната железопътна мрежа, а други 2 милиарда британски лири - транспортът в Лондон. Властите по-специално влошиха условията за пенсиониране на железопътните работници, като същевременно повишиха пенсионните вноски. Освен това, за да спести пари, правителството съкрати хиляди работни места в целия сектор, се казва в изявление на RMT.

Всеки ден от стачката ще има масови смущения в работата на столичното метро и цялата железопътна мрежа на Великобритания.

Очаква се само един на всеки пет влака да пътува по време на стачните дни, а в много части на кралството железопътният трафик ще бъде напълно спрян тази седмица.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: