Ще подхранват коралите в Големия бариерен риф с хранителни добавки

Ще подхранват коралите в Големия бариерен риф с хранителни добавки Снимка: oceansplasticleanup.com

Учените са разработили специална смес от микроорганизми и пробиотици, с които се надяват да запазят за бъдещите поколения природното чудо.

Плитководните корали, съставени от безброй различни организми, по същество са колонии от отделни животни, които се развиват с помощта на един вид морски водорасли - те хранят коралите и подпомага калцирането им. Това сътрудничество между растителните и животински видове е доста добре проучено, но последни изследвания показват, че коралите разчитат и на много други морски микроорганизми, използвайки ги за своя микробиом

Този деликатен баланс се руши от климатичните промени, включително подкиселяването, затоплянето и замърсяването на океанските води и други стресови фактори, предизвикани най-вече от човешка дейност. Разбира се, основните действия за спасяването на коралите остават в областта на борбата с изменението на климата, но биолозите търсят начини да намалят и дори да неутрализират вредите, които вече сме им причинили.

Близо до Големия бариерен риф (GBR), в близкия австралийски град Таунсвил в резервоари при специални условия се отглеждат млади корали, с надеждата, че един ден този опит ще помогне за възстановяването на GBR.

Екип учени от Австралийския институт за морски науки са изолирали 850 щама бактерии от шест коралови вида от GBR и изследват тази селекция за полезни качества като антибактериална активност, образуване на биофилм върху корала и производството на храносмилателни ензими. Очакванията са така подбрания бактериален коктейл да помогне на коралите да запазят здравословния си микробиом, който е решаващ фактор за устойчивото им развитие, но е особено уязвим при настоящото състояние на океанските води. 

Резултатите от първите изпитания в края на 2021 г. публикувани в сп. Nature, доказват ефекта на хранителните добавки за корали. Учените вече се подготвят за втория размножителен сезон в края на 2022 г., за да могат да повторят експеримента, но с нови варианти на пробиотичната смес.

Въпреки че смекчаването на климатичните промени, причинени от човека, остава най-важният фактор за опазването на океаните и оцеляването на кораловите рифове, науката показва, че можем да се погрижим и по други начини за тези уникални екосистеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: