Среща на върха в защита на океаните и моретата

Среща на върха в защита на океаните и моретата Снимка: events.economist.com

Вчера във френския пристанищен град на Брест започна тридневна среща на световните лидери, които ще обсъждат замърсяването на световния океан и щетите от прекомерния риболов.

Събитието протича на фона на мащабно европейско разследване, след откриването на голямо рибно сметище в Бискайския залив – зловещ пример за злоупотреба с риболова, осъществяван от огромните риболовни траулери, припомня independent.co.uk.

Френският президент Еманюел Макрон откри срещата, организирана с подкрепата на ООН и във встъпителната си реч заяви: „Днес ще поемем ангажименти”. 

Някои лидери участват във форума чрез видеовръзка, докато други присъстват лично, сред които египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси, чиято страна ще бъде домакин на годишната среща на върха на ООН за климата, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери и други африкански и европейски лидери.

„Има мащабни ежедневни операции в моретата, чиито резултати не се различават от престъпните производства на сушата. Те използват ужасяващи практики на труд, пране на пари и измами, унищожавйки усилията на хората по света, които се препитават с риболов и се опитват да спазват правилата”, каза Джон Кери. 

Той подчерта, че незаконният риболов, който обхваща една пета от глобалния улов на риба, „изчерпва рибните запаси по света, ползвайки забранени риболовни практики и изхвърляйки две трети от улова“. Кери акцентира върх сериозонстта на тази ситуация и посочи една от основните причини: „Създаваме морски защитени зони, но не ги прилагаме“.

През 2019 г. Коста Рика, Франция и Великобритания стартираха междуправителствена екологична група, която си постави амбициозната за цел до 2030 г. поне 30% от планетата да бъде защитена от дейности, рушащи природата. Днес коалицията обединява 83 държави.

„Франция изпълни коалиционните си ангажименти, като разшири защитените територии във френските южни и антарктически територии”, обяви френският президент. 

Урсула фон дер Лайен призова за ново международно сдружение за запазване на биоразнообразието в световния океан, което да обедини законодателните, практически и научни инициативи в тази посока.

Друго начинание, което срещата набеляза, е картографирането на морското дъно в световен мащаб. Задачата ще се осъществи с подкрепата на ЮНЕСКО, като целта е при картографирани до момента 20% от дъното на световния океан, до 2030 г. светът да разполага с карта на 80% от подводната територия на планетата.

Първият ден на срещата постави остро и въпроса за пластмасовото замърсяване на моретата и океаните. САЩ и Франция в съвместно изявление признаха тежестта на проблема и „трансграничните аспекти на замърсяването с пластмаса, което трябва да се ограничи още при източника”. Двете страни заявиха, че подкрепят идеята на предстоящата Асамблея на ООН по околна среда да започнат преговори за глобално споразумение по този въпрос.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: