Човекът е унищожил повече от 85% от рибите, които живеят в кораловите рифове

Човекът е унищожил повече от 85% от рибите, които живеят в кораловите рифове Снимка: https://pixabay.com/

Ново изследване на учени от Училището по морски и атмосферни науки към Университета в Маями (UM), САЩ, е установило, че повече от 85% от изследваните риби са намалели драстично, поради прекомерния улов в резултат на повишеното търсене на морски дарове от човека

 Поради нарастването на населението на Земята, количеството уловена риба се увеличава. Уви, но животните вече не успяват да възстановяват популациите си.

Изследователският екип е анализирал 30-годишни данни за изобилието от 15 вида риби, които живеят в кораловите рифове на Южна Флорида. Така е  открито, че общо 11 вида риби са под 40% от минималния коефициент за потенциално  хвърляне на хайвера. А този показател е нормата, необходима за поддържане на рибната популация.

След анализ на данните учените разбрали, че ще са необходими около 10 години, за да се възстанови популацията до минималното устойчиво ниво, и 22 години, за да достигне равновесие, при което е възможен устойчив улов.

Проблемът с прекомерния риболов съществува от доста време. Експертите казват, че преди всичко е опасно заради загубата на биологично разнообразие, което ще засегне хората. Както и загубата на огромен източник на храна.

Разбира се, нарастващото търсене на морски продукти е тясно свързано с нарастването на световното население. Освен това рибата се счита за алтернатива на месната храна. В много страни такава храна е много по-евтина от другите източници на протеин.

Уви, поради липсата на определени норми за устойчив риболов, много видове вече са на прага на изчезване. Търговските запаси от треска, мерлуза, лаврак и писия са намалели с 95%

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: