Коралите са обречени, дори ако целите на климатичните споразумения бъдат постигнати

Коралите са обречени, дори ако целите на климатичните споразумения бъдат постигнати Снимка: https://pixabay.com/

Коралите ще изчезнат дори ако целите на споразуменията за климата бъдат постигнати, така смятат учени от няколко страни, които публикуваха резултатите от изследването си, пише Euronews.

Те са изследвали така наречените „температурни убежища“: това са относително дълбоко разположени коралови рифове, които са по-малко податливи на разрушителното въздействие от затоплянето на повърхностните слоеве на водата. Поради това те служат като един вид "резерват" за възстановяване на популацията на плитководните корали.

При повишаване на температурата с 1,5°,  90% от такива убежища ще изчезнат, а при повишаване с 2° вече няма да има безопасни зони за коралите.

В същото време да не се превишава прага от 1,5°C всъщност е максималната задача на международните климатични програми и има големи съмнения в постигането на тези цели, тъй като според ООН днес температурата вече се е повишила с 1,1° C спрямо втората половина на 19-ти век и има реален вариант нещата да достигнат 1,5° през следващите десет години.

Според ООН кораловите рифове покриват 0,2% от морското дъно. Но в същото време те са дом на 25% от видовете океанска флора и фауна. Следователно изчезването на коралите ще предизвика верижна реакция и в крайна сметка ще заплаши с гладна смърт половин милиард души в тези страни, които зависят от морските ресурси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: