Тези черти на характера ще ви помогнат да доживеете до 100-годишна възраст

Тези черти на характера ще ви помогнат да доживеете до 100-годишна възраст Снимка: ferra.ru

Учени са ги идентифицирали въз основа на резултатите от изследване

Учените все още се опитват да намерят отговор на въпроса защо някои хора доживяват до 100 години, а други не. Наскоро те изясниха, че това може да бъде повлияно от личностните характеристики на човека.

За това съобщава Daily Express.

Изследване, чиито резултати са публикувани в изданието AGE показва, че на продължителността на живота наистина може да повлияе и характерът на човека. 

Специалистите са провели анализ на личностните характеристики на 70 души на възраст от 100 до 106 години и на 1812 души на възраст от 60 до 84 години от Япония. Учените са използвали петфакторен въпросник, който им позволява да оценят нивото на екстравертност, откритост, невротизъм, съвестност, отстъпчивост.

Установено е, че у дълголетниците от мъжки и женски пол се срещат високи показтели на откритост. При жените столетници също така се забелязва по-висока екстраверсия и съвестност в сравнение с контролната група.

Експертите стигат до заключението, че именно високото ниво на такива качества, като екстраверсия, откритост и съвестност осигурява дълъг живот. Това се обяснява с факта, че такива хора са по-малко подложени на стрес, по-добре се справят с проблемите.

Освен това, както показват резултатите от работата, публикувана в PLOS One, ниското ниво на невротизъм допринася в най-голяма степен за дълголетието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: