Япония спуска гигантска турбина в океана, за да генерира „неизчерпаема“ енергия


Дълбоко под водата има източник на енергия, съвсем различен от всеки друг

За да го използват, японските инженери построиха истинско чудовище, което може да издържи на най-силните океански течения, за да превърне този поток  в неограничена  електроенергия.

Ishikawajima-Harima Heavy Industries - сега известна просто като IHI Corporation - разработва тази технология от повече от десетилетие, като си сътрудничи с Организацията за развитие на нови енергийни и индустриални технологии (NEDO) през 2017 г., за да валидира своите проекти.

330-тонният прототип се нарича  Kairyu - "океанско течение". Неговата структура се състои от 20 метра (66 фута) дълъг фюзелаж, заобиколен от чифт цилиндри с еднакъв размер, всеки от които съдържа система за генериране на енергия, прикрепена към 11 метрова лопатка на турбината.

Когато устройството е привързано към океанското дъно с котвена линия и захранващи кабели, то може да се ориентира, за да намери най-ефективната позиция за генериране на енергия от изтласкването на дълбокото течение и да я насочи към електрическата мрежа.
 

Експертите изчисляват, че ако енергията, присъстваща в този ток, може да бъде използвана, тогава той може да генерира около 205 гигавата електроенергия, количество, което тя твърди, че е на същото ниво като текущото производство на електроенергия в страната.

Kairyu е проектиран да плува на около 50 метра под вълните. Докато плува към повърхността, създаденото съпротивление осигурява необходимия въртящ момент на турбините. Всяка от лопатките се върти в обратна посока, поддържайки устройството относително стабилно.

При поток от два до четири възела (1-2 метра в секунда) беше установено, че Kairyu е способен да генерира общо 100 киловата мощност.

В сравнение със средно получаваните 3,6 мегавата от  вятърна турбина, това може да не звучи много. Но учените скоро ще създадат чудовище, което ще е с 20-метрови турбини, за да генерира 2 мегавата. И ако всичко върви по план, то през следващото десетилетие може да видим ферма от такива генератори, доставящи електричество към мрежата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: