Бившият вицепрезидент на руската „Сбербанк” неочаквано се оказа в САЩ

Бившият вицепрезидент на руската „Сбербанк” неочаквано се оказа в САЩ Снимка: parisbeacon.com

Според източници на „Ведомости” в банката, Лев Хасис е „извън пределите на Руската федерация”

„Да, той напусна страната един от първите от групата топ-мениджъри на банкта, което шокира служителите. След него изчезна и старшият вице-президент и технически директор Давид Рафаловский”, разказва пред „Ведомости”, източник от „Сбербанк” – поредната руска финансова институция, попаднала под санкциите първо на Великобритания и САЩ, а сега и на ЕС, през която се осъществяваха плащанията по енергийния износ на Русия. Банката затвори офисите си в Европа, а дъщерните ѝ дружества в ЕС са пред фалит.

Лев Хасис има американско гражданство и според източника на „Ведомости” е заминал за САЩ веднага след началото на войната в Украйна или дори дни преди нахлуването. Той работи в „Сбербанк” от 2013 г., след като е бил топ-мениджър в търговските вериги X5 Retail Group и Walmart.

На 15 февруари банката съобщи, че от 1 юни Хасис ще напусне поста си на вицепрезидент, но ще продължи сътрудничеството си със „Сбербанк” като консултант и дори ще оглави холдинга за електронна търговия на банката.

Източникът на „Ведомости” твърди, че на 25 февруари Хасис е прекратил предстрочно работата си в „Сбербанк”, както и бъдещото си сътрудничество с финансовата структура. 

След началото на войната в Украйна, Русия напуснаха специалният представител на руския президент Анатолий Чубайс, генералният директор на „Яндекс” Елена Бунина и заместник-директорът на „Аерофлот” Андрей Панов, който след заминаването си призова руските бизнесмени и висши мениджъри да саботират сделки и договори, подкрепящи войната. 

Голяма част от руския бизнес-елит, както и семействата на множество руски политици предпочитат да живеят извън Русия и по-точно - в Западна Европа и САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: