Някои руски олигарси заобикалят санкциите, други получават нови в собствената си страна

Някои руски олигарси заобикалят санкциите, други получават нови в собствената си страна Снимка: moscowtimes.ru

Независими руски медии съобщават, че близките до руския президент милиардери Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг пазят и управляват собствеността си в чужбина чрез своите мениджъри

Двамата формално са прехвърлили активите си на професионалисти и са им поверили управлението - разбира се, под личния им контрол. За целта Тимченко използва семейна компания от Лихтенщайн, която е упражнявала подобни дейности още за ГДР и по поръчка на Министерството на държавната сигурност на Източна Германия (STASI), е съдействала на СССР в доставката на високотехнологични продукти.

Подобна схема използва и Ротенберг, чийто юридически съветник успя наскоро да убеди германския съд, че неговата компания няма връзка с милиардера.

В началото на февруари финландската информационна агенция STT съобщи, че Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг са станали финландски граждани съответно през 1999 г. и 2003 г., но са получили финландските си паспорти, заобикаляйки правилата. Според STT, двамата не са преминали необходимата проверка на SUPO - експертната служба по национална сигурност на Финландия.

Друг руски милиардер обаче не е толкова облагодетелствани и то не заради пропуски в западните санкции, а в резултат на съдебни процедури в Русия. Преди дни луксозният хотелски комплекс „Имеретинский” в Сочи, на стойност $ 1 милиард, собственост на Олег Дерипаска, беше „заприходен” като държавно имущество, пише The Moscow Times. 

Мярката наложи преди дни съдът в Краснодар, установявайки, че земята, на която е построен комплексът, не е използвана по предназначение. Според Financial Times обаче, това е отговорът на Кремъл на антивоенните изявления на Дерипаска, които милиардерът не преустанови дори след съветите на Москва „да се успокои”. Междувременно, хотелският комплекс е в процедура по прехвърляне на собствеността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: