Турция може да даде убежище на руските олигарси

Турция може да даде  убежище на руските олигарси Снимка: https://pixabay.com/

Такъв ход може да бъде рискован, считат анализатори

Богатствата на руските олигарси си търсят нов дом, а Турция бързо се показа като добър домакин.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред CNBC, че ще приветства санкционираните руски олигарси в страната и като туристи, и като инвеститори, стига бизнесът им да е в съответствие с международното право.

Изявлението дойде ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че "определени капиталови групи" могат да "паркират своите обекти в Турция", което се разглежда като директна препратка към скорошното пристигане на няколко руски луксозни обекта в Турция, включително две луксозни яхти и частен самолет на милиардера Роман Абрамович, предаде Ройтерс.

Коментарите подклаждат спекулациите, че Турция, която не е член на ЕС, но е членка на НАТО, може активно да насърчава инвестициите на милиардери от черния списък в опит да подкрепи уязвимата си икономика. Освен това богатите руснаци активно мислят за инвестиране в Турция, според Ройтерс.

Но всяка потенциална печалба може да бъде краткосрочна за страна, която поддържа баланс между Русия и Запада.

Привличането на руски пари може да навреди на Турция в дългосрочен план“, заяви пред CNBC Дефне Арслан, старши директор на Атлантическия съвет в Турция и бивш икономист в посолството на САЩ в Анкара.

Турция стъпва по тънка линия?

Въпреки че остро критикува нахлуването в Москва, Турция не прилага санкции като тези, наложени от Съединените щати, ЕС, Обединеното кралство и други.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: