Скъпоценно яйце Фаберже откриха на конфискуваната яхта на руски олигарх

Скъпоценно яйце Фаберже откриха на конфискуваната яхта на руски олигарх Снимка: sandiegouniontribune.com

Ако се докаже, че ювелирният предмет е автентичен, стойността му може да е десетки милиони долари.

Самата задържана от американските власти яхта е на стойност $ 300 милиона, конкретизира smithsonianmag.com. Лиза Монако, заместник-главен прокурор на САЩ, разкри информацията за ценната вещ по време на обсъждане на санкциите срещу Русия на Форума за сигурност в Аспен миналата седмица.

The Guardian цитира част от изявлението ѝ: „Нека да преминем към най-интересните неща: яхтите. На една от тези яхти открихме Фаберже или поне предполагаме, че е Фаберже,  така че става все по-интересно“.

По думите на Монако, яхтата наскоро е отплавала от Фиджи и след ред правни „неудобства” е акостирала в Сан Диего. Репортерско разследване смята, че става дума за яхтата Amadea, която пристигна в Калифорния през юни. Според правителството на САЩ, притежател на пищния кораб с дължина 106 м, е Сюлейман Керимов, олигарх в бизнеса със злато, обект на санкции заради връзките си с Кремъл. 

Създадени в Русия от бижутера Питър Карл Фаберже между 1885 и 1917 г., така известните "яйца на Фаберже" са предмети на изкуството, изработени от скъпоценни метали, богато декорирани със скъпоценни камъни. Историците смятат, че Фаберже е направил до 69 яйца, в това число 50 „императорски“, по поръчка на руския императорски двор. Днес от този царски контингент са налични само 43. Местоположението на останалите седем се губи след 1917 г. 

За последен път императорско яйце Фаберже се появяви през 2014 г. Скъпоценният предмет е купен за $ 14 000, като купувачът възнамерявал да го претопи, но все пак първо го занесъл на експерт. Така става ясно, че богато украсената вещ е автентично яйце на Фаберже на стойност около $ 33 милиона, което разбира се, предотвратява унищожаването му. През 2007 г. „обикновено” яйце на Фаберже е продадено на търг за рекордните $ 18,5 милиона.

Американските власти все още не са публикували снимка на яйцето, което засилва интригите по случая. Но автентична или не, и находката, и самата яхта, обект на санкциите, ясно показват вкусовете и стила на живот на руската икономическа и политическа върхушка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: