Учени: Прахта по пътищата увеличава риска от рак при градските жители

Учени: Прахта по пътищата увеличава риска от рак при градските жители Снимка: ferra.ru

И очевидно трябва да се направи нещо по въпроса

Група учени от Русия проведоха изследване, в рамките на което успешно доказаха, че пътният прах увеличава риска от рак сред хората, живеещи в многомилионните градове.

За това съобщава Naked Science.

Според специалистите, уличният прах се състои от голям брой различни компоненти: парченца каучук от автомобилните гуми, пътна настилка, почвени частици, дребни отломки и остатъци от реагенти против заледяване.

Всичко това от своя страна отлично натрупва в себе си по-опасни замърсители. Към тези вещества експертите отнасят тежките метали и полицикличните ароматни въглеводороди (ПАВ).

При това, сред ПАВ за най-опасен се счита бензо(а)пирена. Това се дължи на факта, че при попадане в човешкото тяло той увеличава риска от развитие на рак.

И именно той може да бъде открит в големи количества в пътния прах, който освен това постоянно се издига от повърхността на шосетата и тротоарите във въздуха. Ето защо праховите частици са признати от учените като един от най-опасните начини за разпространение на бензо(а)пирена в околната среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: