Тайланд декриминализира отглеждането и притежанието на марихуана за лична употреба

Тайланд декриминализира отглеждането и притежанието на марихуана за лична употреба Снимка: https://pixabay.com/

Тайландските власти декриминализираха отглеждането на коноп, производството, притежанието и продажбата на коноп и продукти от марихуана

Тайланд стана първата азиатска страна, която легализира канабиса. Въпреки това, съдържанието на психоактивното вещество тетрахидроканабинол в продуктите от канабис все още е ограничено, а употребата на марихуана за развлечение остава криминално престъпление

Това заяви в интервю за CNN министърът на здравеопазването на Тайланд Анутин Чарнвикарул.

„Все още имаме закони, които забраняват консумацията, пушенето или неправилната употреба на препарати от канабис“, каза министърът и добави, че те (властите) винаги са подчертавали важността на използването на препарати от канабис за медицински цели, но „ нито за секунда не си и помислиха да насърчават хората да използват марихуана за развлечение."

Медицинската употреба на марихуана е законна в Тайланд от 2018 г. За пушене на марихуана на обществени места е предвидена глоба от 800 долара, за нарушаване на закона, забраняващ консумацията на марихуана, може да се наложи присъда лишаване от свобода до три месеца.

Сегашната декриминализация позволява на ресторанти и кафенета да въведат в менюто напитки и ястия с коноп, но само ако съдържанието на психоактивното вещество в тях не надвишава 0,2%.

Жителите на страната ще могат да отглеждат канабис в неограничени количества в своите парцели или градини, но за по-късно използване за лични или медицински цели.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: