Учени "изчислиха" кой е най-добрият продукт за работата на мозъка

Учени  "изчислиха" кой е най-добрият продукт за работата на мозъка

Яденето на червени боровинки подобрява функционирането на мозъка и нервната система, като помага за поддържане на добра форма с напредване на възрастта

Според Eat This, Not That! (ETNT), това заключение са направили учени от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия в Норич.

Те изследвали 60 души на възраст 50-80 години. Лиофилизиран прах от червена боровинка е добавян към диетата им в продължение на 12 седмици. След края на експеримента станало ясно, че тези, които са получили праха, имат по-добра памет и функциониране на нервната система от тези, на които не е даван.

Резултатите от това проучване са много обнадеждаващи, особено като се има предвид, че относително краткотрайната консумация на червени боровинки доведе до значителни подобрения в паметта и невронната функция“, заяви авторът на изследването д-р Дейвид Возур Вазур.

"Но остава да се види дали тези ефекти се наблюдават при хора с лек когнитивен спад или невродегенеративни разстройства."

Експертът добавя, че най-доброто, което човек може да направи, за да остане в добра форма, е да преразгледа диетата си като цяло. Лекарите смятат, че в ежедневното меню трябва да се включат няколко порции плодове, особено горски плодове, за да предотвратят свързаните с възрастта когнитивни промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: