
Учени "изчислиха" кой е най-добрият продукт за работата на мозъка
- Фармация - здраве
- Текст:

Според Eat This, Not That! (ETNT), това заключение са направили учени от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия в Норич.
Те изследвали 60 души на възраст 50-80 години. Лиофилизиран прах от червена боровинка е добавян към диетата им в продължение на 12 седмици. След края на експеримента станало ясно, че тези, които са получили праха, имат по-добра памет и функциониране на нервната система от тези, на които не е даван.
„Резултатите от това проучване са много обнадеждаващи, особено като се има предвид, че относително краткотрайната консумация на червени боровинки доведе до значителни подобрения в паметта и невронната функция“, заяви авторът на изследването д-р Дейвид Возур Вазур.
"Но остава да се види дали тези ефекти се наблюдават при хора с лек когнитивен спад или невродегенеративни разстройства."
Експертът добавя, че най-доброто, което човек може да направи, за да остане в добра форма, е да преразгледа диетата си като цяло. Лекарите смятат, че в ежедневното меню трябва да се включат няколко порции плодове, особено горски плодове, за да предотвратят свързаните с възрастта когнитивни промени.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Във Великобритания се оплакват от недостиг на вносни сирена

Биткойн с рекордна цена в началото на „крипто седмицата“

Въвеждането на еврото може да отслаби влиянието на некоректните търговци

Украинци, които не одобряват руската агресия, няма да могат да влизат в Русия

Китай отчита рекорден износ въпреки замразяването на търгоията със САЩ

ЕС и Мексико са готови да продължат „митническите” преговори със САЩ

Украйна и Азербайджан подписаха пътна карта за енергийно сътрудничество

В ЕС заявиха готовност за въвеждане на контрамерки срещу САЩ
