Доказано е научно: пеенето подобрява работата на мозъка

Доказано е научно: пеенето подобрява работата на мозъка Снимка: ferra.ru

Благодарение на това някои заболявания могат да бъдат предотвратени

Експерти невробиолози и клинични психолози от Финландия откриха, че пеенето може да подобри мозъчните функции, както и да излекува афазията (пълна или частична загуба на говор). Това стана известно, благодарение на проекта PRIMUS, съобщава Medical Xpress.

Координаторът на проекта, професор Сяркямьо, заедно с колегите си, проучва как пеенето влияе на пациентите с афазия. В рамките на проекта се формират няколко хорове. Във всеки хор има 25 души, при това както хора с афазия, така и техни роднини, които се грижат за тях.

Експериментите, проведени от финландските учени показват, че пеенето наистина оказва положително влияние върху такива пациенти. Освен това експертите извършват сканиране на мозъка на младите хора, хората на средна възраст и на възрастните хора, които пеят в хора., Установено е, че областите на мозъка, които участват в пеенето, не се променят толкова много с възрастта, колкото областите, които обработват речта.

Кристиан А. Древон, професор по медицина в Университета в Осло (Норвегия), отбелязва, че пеенето наистина може да бъде чудесен начин за трениране на мозъка. По време на пеенето също така се тренира и способността за запомняне на информация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: