Инвеститори в Twitter съдят Илон Мъск

Инвеститори в Twitter съдят Илон Мъск Снимка: highxtar.com

Те казват, че с офертата си за поглъщане на социалната медия милиардерът е нарушил корпоративните закони на Калифорния по няколко различни начина.

По-конкретно обвиненията са „неподходящо поведение“, „лъжливи изявления и манипулация на пазара”, които са създали „хаос“ в централата на Twitter в Сан Франциско, посочи ВВС. Междувременно в момента акциите на социалната мрежа са с около 27% по-ниски от офертната цена на Мъск от $ 54,20.

Според друго обвинение, Мъск се е облагодетелствал финансово, като не е разкрил веднага значителния си дял в Twitter и своя план да влезе в борда на директорите на компанията. Инвеститорите негодуват и срещу няколко „подвеждащи” туита на Мъск, който има 95 милиона последователи в платформата. 

Особено възмущение е предизвикала публикацията му, че задържа офертата си за поглъщането на медията заради съмнения относно броя на фалшивите акаунти. „Това е опит за манипулиране на пазара по отношение акциите на Twitter, тъй като той отдавна знаеше за фалшивите акаунти", се казва в иска, след като Мъск изтъква това като причина, че сделката "не може да продължи напред".

Днес един от адвокатите, представляващи инвеститорите в Twitter, каза пред BBC, че са завели делото, тъй като г-н Мъск „продължава да омаловажава компанията, която искаше да купи за 44 милиарда долара в опит да предоговори покупната цена“. Според юриста, поведението на Мъск е незаконно и за това трябва да му се потърси отговорност.

Говорейки на технологична конференция по-рано този месец, Мъск също намекна, че сключване на  сделката на по-ниска цена "не е изключено".

Колективният иск беше заведен тази седмица в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния от един инвеститор, който според юридическите изисквания действа "от свое име и от името на всички засегнати".

Адвокатите на Илон Мъск не са отговорили на искането на ВВС за коментар, същото са направили и от Twitter. По-рано този месец Twitter потвърди, че двама от шефовете му, които са ръководили операциите за потребителите и приходите, напускат компанията. За момента са замразени и много дейности на социалната платформа, с изключение на "критичните за бизнеса".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: