Ще предоговори ли Мъск сделката за Twitter

Ще предоговори ли Мъск сделката за Twitter Снимка: gemdreamz.com

Според анализаторска група Hindenburg Research Илон Мъск „има всички карти“, за да наложи по-ниска цена.

В изявление в понеделник от групата подчертаха, че санкцията от $ 1 милиард, предвидена при евентуално разваляне на сделката, не е достатъчна възпираща мярка, предвид лошите резултати на Twitter за първото тримесечие и сигналите за надутия брой на потребители на платформата. 

Това дава възможност на Мъск да притисне борда на Twitter и да го склони на по-изгодни условия, заплашвайки да се откаже изцяло от офертата и да остави акциите на Twitter в ситуация на свободно падане, коментира сайтът Fortune.com

„Вярваме, че ако офертата на Илон Мъск за Twitter изчезне утре, капиталът на Twitter ще падне с 50% от сегашните нива. Следователно налице е значителен риск сделката да се осъществи при по-ниска цена”, написаха в анализа си Hindenburg Research. 

Милиардерът отговори със загадъчно изявление, което не разкрива дали обмисля подобен ход или не. В Twitter Мъск написа: „Интересно. Не забравяйте понякога да гледате от светлата страна на живота!“ 

Благодарение на офертата на Мъск за придобиването на Twitter, одобрена единодушно от борда на социалната медия в края на миналия месец, акциите на платформата се повишиха значително и цената им сега е повече от барометър за доверието на инвеститорите. Ако Мъск се откаже от сделката, или ако намали офертната цена дори само с консервативните 10%, спадът в цената на акциите може да стане неконтролируем. 

При настоящите условия покупката ще натовари баланса на Twitter с около $ 13 милиарда дълг и Hindenburg Research смятат, че това може да осуети плановете на Мъск да намали зависимостта на Twitter от рекламата, която в момента съставлява по-голямата част от приходите на платформата.

От друга страна, Илон Мъск вече примамва големи инвеститори като саудитския милиардер принц Алуалид бин Талал, фирмите за рисков капитал Sequoia Capital, Andreessen Horowitz и крипто борсата Binance, изкушени от огромните цели за растеж и прогнозираното петкратно увеличение на годишните приходи на Twitter до 2028 г. 

Според Hindenburg Research подобни инвеститори също биха имали интерес от по-благоприятни условия и отстъпки при придобиването на Twitter – ситуация, която е сериозен риск за настоящите акционери. „Мъск има невероятни лостове за предоговаряне, ако реши да го направи“, казват в заключение анализаторите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: