Световната банка предвижда глобална рецесия

Световната банка предвижда глобална рецесия Снимка: cgdev.org

Миналия месец финансовата институция намали прогнозата си за глобален икономически растеж за годината с почти един процентен пункт до 3,2%.

На виртуално бизнес събитие, организирано вчера от Търговската камара на САЩ, президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди за нарастващия риск от свиване на световната икономика.

„Гледайки глобалния БВП в момента е трудно да си представим избягване на рецесия. Само по себе си удвояването на цените на енергията е достатъчно, за да предизвика рецесия”, каза Малпас, цитиран от ВВС.  Той назова и причините – непреодоленият икономически срив в периода на пандемията, войната на Русия в Украйна и новата вълна на коронавируса в Китай. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) е една от най-важните мерки за икономически растеж, която се наблюдава внимателно от икономистите и централните банки. За правителствата БВП е ориентир за всичко - от данъци до разходи, а за централите банки - ключов показател, заедно с инфлацията, при решенията за повишаване или намаляване на лихвените проценти.

Дейвид Малпас отбеляза също, че въпреки плановете си за енергийна независимост, много европейски страни все още са твърде зависими от руския петрол и газ и определи решението на Русия да намали доставките като възможност за „значително забавяне” на икономическия растеж в региона. Като пример за това Малпас посочи неблагоприятния икономически ефект от по-високите цени на енергията дори в Германия, която е първата в Европа и четвърта в света икономика.

Дейвид Малас подчерта също недостига на храни, енергия и торове, засегнал развиващите се страни и изрази загрижеността си от блокирането на някои от големите китайски градове, в това число финансовият, производствен и транспортен център Шанхай, чиято продължаваща карантина "все още оказва влиянието си, забавяйки глобалния икономически расстеж”. 

Същото мнение сподели и китайският премиер Ли Къцян. Според него китайската икономика, която е втора в света, е засегната по-силно от последния кръг карантини, отколкото в началото на пандемията през 2020 г.

„Напредъкът не е задоволителен. Някои провинции съобщават, че само 30% от предприятията са отворили отново. В кратък период от време съотношението трябва да се повиши до 80%“, предупреди Ли Къцян.

Пълните или частични карантини в десетки китайски градове през март и април, включително продължителният локдаун в Шанхай доведоха до рязко забавяне на икономическата активност в цялата страна, а и в света. През последните седмици официалните данни показват, че са засегнати големи икономически сектори - от производителите до търговците на дребно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: