Анализатори смятат, че криптовалутите и ИИ ще увеличат световния БВП с $20 трлн.

Анализатори смятат, че криптовалутите и ИИ ще увеличат световния БВП с $20 трлн.

Отраслите се нуждаят един от друг

Отраслите на криптовалутите и изкуствения интелект (ИИ) могат да създадат такава колаборация, че до 2030 г. да увеличат световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 20 трилиона долара. До такива изводи стига старши анализаторът по изследване на криптовалутите на компанията Bitwise Хуан Леон.

За това съобщава forklog.

Експертът смята, че технологиите за изкуствен интелект и майнингът на криптовалута ще си помагат взаимно в близко бъдеще. Основа за това ще стане нарастващият недостиг на изчислителни мощности, както и чипове за изкуствентелект: още сега една трета от индустрията се нуждае от нови центрове за данни.

По думите на анализатора, само четири компании, развиващи ИИ, ще инвестират около 200 милиарда долара в изграждането на нови центрове за данни, да не говорим за другите, по-малки играчи на пазара.

Технологиите за изкуствен интелект се нуждаят от евтина електроенергия и майнинговите компании ще помогнат за това. Леон отбеляза, че един от примерите за такова сътрудничество може да се счита купуването на майнинговата фирма Core Scientific от  ИИ-компанията CoreWeave за 1,6 милиарда долара, което е с 55% по-високо от пазарната стойност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: