Хакерска атака разкри как Китай „превъзпитава” религиозни и етнически малцинства

Хакерска атака разкри как Китай „превъзпитава” религиозни и етнически малцинства Снимка: japantimes.co.jp

Кибер-ударът срещу полицейската база данни в окръг Синдзян източи огромен брой досиета и документи за действията на китайските власти срещу уйгурското мюсюлманското малнцинство и други етнически групи.

Наречен „Полицейските досиета от Синдзян“, масивът данни е оповестен вчера от Мемориалната фондация на жертвите на комунизма и разкрива безспорно, че т.нар. „лагери за превъзпитание” са всъщност места за интерниране

Сред документите са над 23 000 досиета на задържани, повече от 2800 снимки на затворници, над 300 000 лични досиета на китайски граждани от региона и различни полицейски инструкции. Изтеклата информация се появи като водеща новина в световните новинарски агенции.

За първи път световната общественост разполага със снимки на лагерите, в които китайските власти интернират религиозни и етнически малцинства. Виждат се полицаи с палки, които водят задържани с белезници на ръцете или с чували на главите. От снимковия материал много уйгури за първи път разбраха, че близките им, изчезнали безследно от години, всъщност са въдворени в лагери, излежавайки дълги съдебни присъди.  

Сред материалите са  речи на високопоставени китайски чиновници с груб език срещу малцинствата, както и инструкции за полицейските мерки за сигурност в лагерите, осъществявани от тежко въоръжена охрана и щурмови отряди. 

Особен интерес представляват електронни таблици, които показват невероятния обхват на мерките срещу уйгурите и други етнически малцинства в региона. Според данните, през 2018 г. над 12% от населението на окръг Уйгур е било в лагери и затвори. По преценка на анализатори, става дума за повече от 1 милион души. 

Досега за т. нар. „Центрове за професионално образование и обучение” се знаеше от малък брой свидетели и изтекли държавни документи. Системата започна да работи през 2017 г. и до момента подозренията, че „центровете” са обекти на вътрешната сигурност, не бяха потвърдени. 

Очаква се разкритията да повлияят на международните отношения на Китай. Протести по целия свят настояваха за бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, но много страни проявиха колеблива позиция заради липсата на твърди доказателства за нарушаване на човешките права в огромната източноазиатска държава.

Една от първите реагира външния министър на Великобритания Лиз Тръс. В свое изявление, цитирано от ВВС, тя каза: „Новите доказателства показват изключителния мащаб на репресиите на китайските власти срещу уйгурски мюсюлмани и други етнически малцинства, включително принудителен труд, тежки ограничения на свободата на религията, отделяне на родители от децата им, принудителен контрол на раждаемостта и масово лишаване от свобода”.

Лиз Тръс призова Китай още тази седмица да предостави на Върховния комисариат на ООН по правата на човека пълен и безпрепятствен достъп до региона за оценка на фактите. Ръководителката на британската дипломация подчерта, че евентуален отказ от страна на Китай само би потвърдил подозренията, че китайската вътрешна политика има какво да крие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: