Руската полиция ще претърсва жилища и коли без заповед за обиск

Руската полиция ще претърсва жилища и коли без заповед за обиск Снимка: theworld.org

Русия прие закон, който дава право на полицията да влиза в домовете и автомобилите на руски граждани и пребиваващи в Русия само по подозрение.

Според новия законодтелен текст, който президентът Владимир Путин подписа във вторник, полицейските служители вече могат да претърсват жилища и автомобили, дори ако лицата вътре не са официално класифицирани като заподозрени, съобщава themoscowtimes.com. Полицейските правомощия се аргументират с „основания за подозрение”, че в претърсвания обект може да има наркотици, експлозиви или крадени стоки.

Полицията вече има и разрешението да отваря превозни средства, „за да спаси живот, да се бори с престъпността и тероризма”, както и да гарантира безопасност по време на ситуации на масови вълнения или извънредни ситуации.

Съгласно новия закон, лицата, които влизат в контакт с руски полицаи, са длъжни да посочат пълните си имена и да предоставят документи за самоличност при поисквне.

Освен това, полицията вече ще може да отцепва не само местопрестъпления, но и места на масови събирания, както и други неясно определени зони, посочени само като „опасни“ за гражданите.

По този начин правомощията на руската полиция се изравняват с тези на Националната гвардия, казват законодателите. 

Владимир Путин очевидно дълго е обмислял закона, след като го подписа година и половина, след внасянето на спорния текст за разглеждане в Руската дума. 

В знак на „откритост” президентската комисия по гражданско общество и човешки права разкритикува закона и предупреди, че вижда в него път към произволно задържане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: