Генетичната банка за растения в Украйна е пострадала от бомбардировки (обновена)

Генетичната банка за растения в Украйна е пострадала от бомбардировки (обновена) Снимка: noordinaryhomestead.com

Това съобщи докторът по селскостопански науки и водещ учен в Института по растениевъдство на Украйна в Харков, Сергей Авраменко.

Пред Тhe Insider той казва, че в растителната банка никога не е имало военно присъствие, но сградата в освободения Харков е била атакувана директно, с цел да се унищожи научната институция, която е една от най-богатите по рода си в света. 

Като един от най-големите производители на селскостопанска продукция в света, Украйна от десетилетия поддържа своя генетична растителна банка - една от само няколкото подобни институции в света, чиято цел е при природни катаклизми да осигурят семенен материал за възстановяването на земеделските култури в цялото им многообразие. 

В колекцията си научната структура е съхранявала над 160 хиляди сорта и хибриди на земеделски култури от цял ​​свят, включително семенен материал от уникални стари видове. Първоначално се смяташе, че всичко е унищожено, но след щателна проверка, днес Сергей Авраменко обяви, че са загубени "само" около 20 000 - 30 000 образци, подготвени за засяване, които обаче са възстановяеми. Резерви с ценните стари сортове са запазени в "различни хранилища в Харков, които не мога да посоча от съображения за сигурност".

По думите на учения, селекционери от цял ​​свят, включително от Русия, са поръчвали образци от този уникален генофонд, за да създадат на място свои сортове, адаптирани към местните условия. 

„С огорчение трябва да кажа, че дори при нацистка Германия, когато цяла Украйна е окупирана от германците, те не са унищожили тази колекция, напротив, опитали са се да я спасят, да скрият и запазят нещо, защото са знаели, че техните потомци може да имат нужда от това. В крайна сметка продоволствената сигурност на всяка страна зависи от такива банки с генетични ресурси“, коментира ученият поредния „принос” на руската специална военна операция за глобалната продоволствена криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: