Най-накрая McDonald's и Shell продават бизнеса си в Русия

Най-накрая McDonald's и Shell продават бизнеса си в Русия Снимка: thestar.com

Двете компании обявиха окончателното си изтегляне от руския пазар

„Стигнахме до извода, че по-нататъшният ни бизнес в Русия е нецелесъобразен и не съответства на ценностите на McDonald's. В съответствие с решението ни за оттегляне от руския пазар възнамеряваме да продадем всичките си ресторанти в Русия на местен купувач. Ще инициираме процес за лишаване от правото тези ресторанти да използват нашата марка, име, лого, търговска марка и менютата на McDonald's”, се казва в изявление на компанията.

Позовавайки се на „вътрешен източник” ТАСС съобщи, че McDonald's "ще възобнови работата си в Русия под нова марка към средата на юни", като ще запази служителите, веригата ресторанти, менюто (?) и сътрудничеството с доставчиците си, над 90% от които са руски.

В началото на март McDonald's съобщиха, че затварят временно всичките си 850 ресторанта в Русия, но ще продължат да плащат заплатите на своите 62 000 служители в Русия, „които вложиха сърцето и душата си в нашата марка”, „Нашите ценности не ни позволяват да игнорираме безсмислените човешки страдания в Украйна, затова смятаме, че на този етап затварянето на ресторантите ни е правилното решение”, написа в писмо до персонала изпълнителният директор на McDonald's за Русия Крис Кемпчински. 

McDonald’s закри 100 ресторанта и в Украйна, но също продължава да изплаща заплатите на служителите си.

Shell, BP and ExxonMobil have done business in Russia for decades – here's  why they're leaving now
Снимка - theconversation.com

На бензиностанциите Shell вчера се появиха уведомления, че от 15 май колонките за зареждане на автомобили няма да работят, а от 20 май ще  прекрати действието си програмата за лоялни клиенти Shell Club Smart, съобщава „Интерфакс”. На 12 май "Лукойл" и Shell съобщиха, че са подписали споразумение, според което руската петролна компания ще купи 100% дял от „Шелл нефть”, вкл. 411 бензиностанции и завода за смазочни материали в Тверска област. 

Сделката ще бъде финализирана след одобрението на Федералната антимонополна служба. В рамките на една година след това „Лукойл” се задължава да ребрандира бензиностанциите, а около 350 служители ще запазят работните си места.

Shell потвърдиха за медиите, че „на бензиностанциите, влизащи в обсега на сделката с „Лукойл” продажбата на горива е преустановена напълно, а магазините и кафенетата засега ще продължат да работят”.

По-рано ТАСС и AFP съобщиха за още едно оттегляне на западен производител от Русия - активите на Renault вече са собственост на правителството на Москва, което ще възроди с тези мощности производството на „Москвич”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: