UniCredit отклони предложението на руски олигарх да купи бизнеса ѝ в Русия

UniCredit отклони предложението на руски олигарх да купи бизнеса ѝ в Русия Снимка: hindustannewshub.com

Италианската Уникредит Банк е една от най-големите кредитни структури в Русия, която в началото на март оповести изтеглянето си от страната.

От тогава насам финансовата група е получила няколко предложения за продажбата на бизнеса си, в това число и от групата „Интеррос”, собственост на милиардера Владимир Потанин, съобщава Financial Times. Предложението обаче е отхвърлено като неизгодно„Защо да продават бизнеса си за рубли?”, коментира източник на финансовата медия. 

През април „Интеррос” се договори да купи дяла на френската Société Générale в „Росбанк” и 35% от финансовата TCS Group от семейството на руския бизнесмен Олег Тинков. Société Générale не коментира дали е удовлетворена от продажбата, но след сделката Тинков заяви, че е бил принуден да продаде TCS Group за около 3% от реалната стойност на активите ѝ. Според Financial Times UniCredit са се отказали от сделката, опасявайки се от подобно развитие. 

Банката продължава преговорите за продажба на бизнеса си в Русия с още няколко компании, които не са обект на западните санкции, но нито с една от тях не е постигнала решение за сделка, съобщават източници на Financial Times. UniCredit проучва възможността да замени своите активи в Русия за чуждестранния бизнес на руски банки. Това ще позволи на UniCredit да намали риска от възможни загуби при оттеглянето ѝ от Руската федерация.

Подобни сделки обаче са доста сложни, предвид все по-големия брой руски финансови институции, попадащи под западните санкции,  в това число ВТБ и Сбербанк, които имат значителни операции в чужбина. И двете банки вече решиха да закрият бизнеса си в Европа.

Подобни перспективи обмислят и други чуждестранни банки, опериращи в Русия, в т.ч. американската Citigroup, която още през 2021 г. обяви планове да продаде бизнеса си в Русия. По думите на източник от финансовите среди, Citigroup води „многобройни преговори” с по-малки руски банкови институции, все още незасегнати от западните санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: