Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията

Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията Снимка: Pixabay,com

Тази година основни ремонти ще могат да се правят само на пътни участъци, за които има проектна готовност.

Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред депутати от парламентарната комисия по регионална политика. 

Ако един камион превозва хляб на разстояние средно 200 км по магистрала, това би увеличило цената на общо 16 хляба с 1 стотинка. Повишението при млякото би било 1 стотинка за 8 литра, което е пренебрежима величина, коментира министърът и посочи, че това не би могло да повлияе на инфлационните процеси. „Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и пледирам да се въведат тол такси за второкласните пътища“, каза още министър Караджов. Той допълни, че средствата за поддръжка и ремонт на пътища и сега се плащат, но от данъците на всички граждани.

По време на заседанието стана ясно, че на строителните фирми вече са преведени над 110 млн. лв. от одобрените от Народното събрание над 600 млн. лева за текущ ремонт и поддръжка. Процедурата в началото е била по-бавна, защото за да бъдат извършени плащанията, е трябвало фирмите да издадат фактури, а преди плащането по всяка от тях се прави проверка в НАП, която отнема 3-4 дни. В момента темпото е ускорено и за около ден успяват да се реализират разплащания за около 30-40 млн. лева. 

Министърът съобщи, че очаква до десетина дни разплащането да приключи напълно. Той обяви, че е имало затруднения при първоначалното подписване на допълнителни споразумения с фирмите, тъй като заложените условия в договорите са били тежки за тях. „Решението на НС е задължително за нас, но то не поражда преки задължения за фирмите. Плащането към тях беше въпрос на добра воля, да се съгласим на равноправна основа за анексиране на договорите“, обясни вицепремиерът. До края на седмицата трябва да бъдат подписани всички останали споразумения. Вече са подписани такива по 18 от 39-те договора, а работната група продължава да работи върху подадените документи за сертифицирани плащания.

По време на блиц контрола министър Караджов обяви, че методиката за индексация на цените в строителството е готова. За да бъде приложена индексацията, е необходимо Народното събрание да измени член 116а от Закона за обществените поръчки и да бъде записано, че „изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на бързорастяща инфлация се извършва съгласно методика, одобрена с акт на Министерския съвет“. Министър Караджов призова народните представители от всички парламентарни групи да подкрепят поправката. „Това е в интерес на абсолютно всички фирми и се надявам искрено, че ще получим разбиране от страна на депутатите“, каза вицепремиерът

Зам.-министър Деляна Иванова поясни, че актуализацията ще се извършва договор по договор с анекс между възложител и изпълнител.

Вицепремиерът Караджов заяви, че тази година основни ремонти ще могат да се правят само на пътни участъци, за които има проектна готовност. Паралелно са възложени 83 обществени поръчки за проектиране и подготовка на процедури за избор на изпълнител за следващата година. Готови са проектите за около 300 км пътища и за тях се провеждат процедури за избор на изпълнители. Офертите ще бъдат отворени в края на месец май.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: